DuurzaamNieuws

Aardgasvrije wijken als proeftuinen

Gasvrije wijken eerst testen, dan pas opschalen

Ongeveer 80% van de nieuwbouwhuizen wordt volledig gasvrij gebouwd. Een goede ontwikkeling. Maar laten we niet vergeten dat ook veel bestaande woningen nog aardgasvrij gemaakt moeten worden. 1,5 miljoen woningen voor 2030 en 7 miljoen woning voor 2050, om precies te zijn. Dat is één van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Gemeenten moeten echter nog even wachten met het tonen van hun uitgestippelde plannen om hun wijken te verduurzamen aan het kabinet. Er worden eerst een aantal ‘experimenten’ gedaan.

 

Proeftuinen om van te leren

In oktober 2018 zijn de eerste 27 gemeenten toegewezen als proefgemeenten. Zij beten de spits af en mochten één van hun wijken gasvrij (of gasvrij-klaar) maken. Vorige maand, in oktober 2020, zijn er 19 nieuwe gemeenten geselecteerd. Zij mogen nu ook van start. Leren door te doen, dat is het idee achter dit programma. Hoe kunnen gasvrije wijken zo efficiënt mogelijk worden gerealiseerd? Daar moet antwoord op kunnen worden gegeven voordat de projecten worden opgeschaald naar de rest van de Nederlandse wijken. In dit zogeheten ‘Programma Aardgasvrije Wijken’ is er naast de proeftuinen ook een Kennis- en Leerprogramma opgezet. Het doel hiervan: samen met alle 355 gemeenten leren van successen en fouten.

 

Ga zelf van het gas

Wachten totdat uw wijk gasvrij wordt gemaakt, kan nog wel eventjes duren dus. Zet zelf stappen en kies voor duurzame energieoplossingen voor thuis! Bekijk hier al  onze tips voor wonen zonder aardgas.

Goed nieuws! Vanaf 1 maart 2021 betalen consumenten niet meer zelf voor de verwijdering de gasaansluiting.

 

Bronnen: Klimaatakkoord.nl, Aardgasvrijewijken.nl, Rijksoverheid.nl

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel
01
mei

Bespaar energie: Droog je was buiten deze lente!

Bekijk artikel