DuurzaamNieuws

Afvlakking van CO2-uitstoot

De totale energiegerelateerde uitstoot kwam in 2019 – net als in 2018 – uit op 33 gigaton. Aangezien de wereldeconomie in het afgelopen jaar groeide met 2,9%, werd verwacht dat de uitstoot ook gestegen was. Dit meldt het Internationele Energie Agentschap (IEA) op basis van een nieuw onderzoek. Volgens hen geeft dit aan dat de energietransitie flink op weg is en dat de emissies dit decennium naar verwachting behoorlijk om laag kunnen worden gebracht.

Het rapport van het IEA maakt onderscheid tussen de ‘geavanceerde economieën’ en de rest van de wereld. Hier komt uit naar voren dat deze geavanceerde economieën (o.a. de VS, Japan, EU) wederom gedaald zijn qua CO2-uitstoot, zoals al meerdere jaren gaande is. 2019 laat voor het eerst wereldwijd een afvlakking zien; een positief teken naar een duurzamere wereld!

De toename van energiebronnen als zonne- en windenergie wordt aangedragen als grootste factor van deze afvlakking. Een milder klimaat heeft ook een rol gespeeld. Tot slot benoemt de instelling dat de overstap van steenkool naar aardgas en meer kernenergie ook heeft bijgedragen aan de uitstoot binnen de perken houden. Fatih Birol, de uitvoerend directeur van het IEA, sluit af met het statement dat “we hard moeten werken om ervoor te zorgen dat 2019 wordt herinnerd als de laatste piek in de wereldwijde emissies, en niet slechts als een pauze van de groei.”

Bron: Rapport IEA & Nu.nl

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel