Amersfoort als primeur van aardwarmte
Toestemming voor warmte uit ultradiep
Aardgas kennen we allemaal: de uitputtende energiebron die voor veel ophef zorgde in Groningen. Een wat onbekendere en nieuwere energiebron is de warmte van de aarde. Het gebruik van aardwarmte is een techniek die midden in zijn ontwikkeling zit. Een ontwikkeling die de Rijksoverheid graag steunt. Het is namelijk een vorm van duurzame energie die ons van het gas af kan helpen en de CO2-uitstoot kan reduceren. Voor het eerst in ons land is er toestemming verleend om een aardwarmte project op grote schaal toe te passen. Amersfoort is als eerst aan de beurt.
Aardwarmte project: geen kleine investering
Dit duurzame project heeft een ongekende omvang. Wordt het project gerealiseerd, dan kunnen er 160.000 huishoudens in de regio Amersfoort worden aangesloten op het aardwarmtenet. Daarnaast heeft Larderel Energy, het bedrijf die het project leidt, de ambitie om óók de Gooi- en Vechtstreek aan te sluiten op deze duurzame energiebron. De kosten van deze twee duurzame project samen? Bijna 5,7 miljard euro. Larderel Energy heeft dan ook meerdere grote investeerders nodig. Gelukkig zijn er genoeg grote partijen die zulke soort duurzame initiatieven steunen. Denk aan banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en energiebedrijven. Maar ook steun van de overheid kunnen zij verwachten.
Het is ten eerste een kwestie van geschikte plekken vinden om de aardwarmte in te winnen. De eerste proefboringen starten al binnen anderhalf jaar. Er wordt verwacht dat het aardwarmtenet binnen tien tot vijftien jaar operationeel is. Er zouden dan flinke stappen zijn gemaakt in de energietransitie!
Bron: AD.nl