BesparenDuurzaam

Bespaar geld en gas in de lente en zomer

Zet je cv-ketel op zomerstand

Nu de lente is begonnen en de temperaturen langzaam stijgen, kun je met een paar eenvoudige aanpassingen aan je cv-ketel en thermostaat aanzienlijk besparen op je energierekening. Door bijvoorbeeld je thermostaat op de zomerstand te zetten, voorkom je onnodig energieverbruik. Als je de kamerthermostaat het hele jaar door op dezelfde temperatuur laat staan, kan het zijn dat je cv-ketel ’s nachts aanslaat en onnodig gas verbruikt. Door de thermostaat op een lagere temperatuur in te stellen, kun je dit voorkomen.

Bij moderne thermostaten is het vaak simpelweg een kwestie van de zomerstand aanzetten, terwijl bij oudere modellen de temperatuur handmatig moet worden aangepast. Door bijvoorbeeld een bepaalde temperatuur in te stellen voor overdag en ’s nachts, kun je voorkomen dat je cv-ketel onnodig aanslaat wanneer de temperatuur daalt.

Je kunt ook besparen op energie- en CO2-kosten door de cv-ketel op zomerstand te zetten. Bij oudere cv-ketels kan de maximale aanvoertemperatuur zelfs 90 graden Celsius zijn, terwijl dit bij moderne ketels vaak maximaal 80 graden Celsius is. Een lagere cv-temperatuur zorgt voor minder gasverbruik en minder CO2-uitstoot, wat goed is voor zowel je portemonnee als het milieu. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is een temperatuur van 50 of 60 graden vaak al voldoende.

Let op: als je een combiketel hebt, verwarmt deze niet alleen je huis maar ook het water voor de douche en kraan. Dit zijn 2 verschillende temperaturen die je in kunt stellen. Verlaag de temperatuur van het warme tapwater bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden, maar ga nooit lager dan 60 graden om het risico op Legionella te verkleinen.

Hoewel het uitzetten van de cv-ketel om energie te besparen misschien logisch lijkt, is dit geen goed idee. Moderne installaties zijn niet ontworpen om volledig uitgeschakeld te worden, waardoor de pomp van de ketel vast kan komen te zitten door magnetisch vuil. Daarnaast kan het uitzetten van de ketel leiden tot schimmel en huisstofmijt, vooral als je huis niet goed geïsoleerd is.

  


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel