BesparenDuurzaam

Besparen op stookkosten

Het is weer echt herfstweer. We kruipen lekker onder een dekentje op de bank, steken wat kaarsjes aan en draaien de verwarming hoog. De uitgelezen kans dus om goed op te letten en zoveel mogelijk te besparen op uw stookkosten. Door slimmer en efficiënter te stoken verbruikt u namelijk minder gas. Dat is goed voor uw portemonnee én het milieu.

Met een aantal makkelijke tips kunt u al heel ver komen. Door alle tips toe te passen bespaart u het meest. In een gemiddelde eengezinswoning zelfs zo’n 700 euro per jaar. Zuinig stoken is vooral belangrijk als uw woning niet of slecht geïsoleerd is. Hoewel in dat geval de beste tip is om uw woning beter te isoleren.

Makkelijke bespaartips

  • Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden. Het liefst een uur voordat u naar bed gaat. Daarmee bespaart u gemiddeld 120 euro per jaar. Heeft u vloerverwarming? Zet die dan op 17 graden, een vloerverwarming heeft langer nodig om op temperatuur te komen.
  • Houd alle deuren in huis dicht, vooral als de verwarming aan staat en verwarm alleen ruimtes waar u veel bent. Zo bespaart u gemiddeld 240 euro per jaar.
  • Laat de verwarming in uw slaapkamer uit. Daarmee bespaart u gemiddeld 80 euro per jaar. Slapen in een koele kamer zorgt trouwens voor een betere nachtrust. Dat komt doordat de lichaamstemperatuur daalt als men slaperig wordt. Het lichaam moet namelijk afkoelen om in slaap te vallen.
  • Als u uw thermostaat één graad lager zet dan u gewend bent, bespaart u 90 euro per jaar. Een temperatuur van 19 graden is vaak warm genoeg, vooral als u bezig bent met het huishouden.
  • Is er overdag niemand thuis? Zet dan net als s’nachts de verwarming op 15 graden. Zo bespaart u gemiddeld 160 euro per jaar. Voor vloerverwarming blijft het advies deze op 17 of 18 graden te laten staan. De temperatuur van het water is in vloerverwarming veel lager dan in gewone radiatoren. Dat scheelt energie maar zorgt er ook voor dat het langer duurt voordat deze is opgewarmd.

Bron: MilieuCentraal


Makkelijk duurzaam besparen

Kies voor vaste scherpe tarieven! Zo bespaart u nog meer op uw stookkosten. Vul uw gegevens in en bekijk uw aanbod!

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel