Nieuws

Beveiligingslek in zonnepanelensystemen?

In verschillende media verschijnen vandaag berichten over een beveiligingslek in zonnepanelensystemen. Het gaat om de omvormers van zonnepanelen. Ict-beveiliger Willem Westerhof van het Haarlemse beveiligingsbedrijf ITsec stelt dat dit het elektriciteitsnet uit balans kan brengen, waardoor in grote delen van Europa de stroom kan uitvallen. Netbeheerder Tennet, die in Nederland het hoogspanningsnet beheert, zegt echter dat er geen reden is voor paniek en dat zij overal op voorbereid is, ook op extreme situaties. Daarnaast verwacht zij dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid nemen om hun systemen goed te beveiligen.

(Bron: Volkskrant)

De zonnepanelenexperts van Innova Energie vullen aan dat de meeste zonnepanelenhouders alleen een weergave van de prestaties van het zonnepanelensysteem hebben en hun zonnepanelensysteem dus niet kunnen aan- of afsluiten via hun account. Wel is er meestal een manier om de omvormer uit te schakelen met een fysieke knop, die niet digitaal is. Beheerders van zonnepanelensystemen, vaak fabrikanten of leveranciers, kunnen in de meeste gevallen wel digitaal zonnepanelensystemen beheren.

“In principe blijft elk apparaat met een internetverbinding een risico. Een voorbeeld zijn de hacks die delen van de Rotterdamse haven een paar dagen stil legden eerder dit jaar. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid en zorgplicht naar onze klanten. Daarom blijven zowel wij als onze partners onze systemen optimaliseren en zorgen wij ervoor dat onze systemen goed beveiligd zijn,” aldus onze zonnepanelenexperts. Verder adviseren wij onze klanten om unieke, veilige inloggegevens te gebruiken. Het liefst inloggegevens die de klant nergens anders gebruikt en voor zichzelf houdt. Hiermee voorkom je een mogelijke beveiligingslek in zonnepanelensystemen.

Wij begrijpen de energiezorgen van onze klanten en nemen deze uit handen, zodat onze klanten kunnen doen waar zij goed in zijn én optimaal rendement uit hun zonnepanelen kunnen halen.

Denkt u over zonnepanelen voor uw bedrijf of woning en wilt u verzekerd zijn van een veilig resultaat? Bekijk dan onze oplossingen voor zakelijke zonnepanelen

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel