BesparenDuurzaam

Bewust omgaan met energie om energievraag te verminderen

Niet alleen efficiënter, ook bewuster omgaan met energie

Efficiënt omgaan met energie wordt steeds meer de norm. Maar hoe bewust bent u eigenlijk van de rol van energie in de klimaatcrisis? Het is belangrijker dan u denkt. Het is zelfs de eerste stap naar een duurzamere wereld. Als we met z’n allen bewust zijn, zijn we al een heel eind.

Gelukkig zijn er verschillende initiatieven om ons een handje te helpen. Een voorbeeld is Warmetruiendag, de grootste klimaatactie van Nederland. Meedoen is ook niet moeilijk: zet de kachel een aantal graadjes lager. Wat u hiermee bespaart? 6% energie én CO2 pér graad. Dit lijkt misschien wat weinig, maar alle beetjes tellen. Als heel Nederland 1 dagje de kachel op 2 graden kouder zet, besparen we 12,5 kilo Co2. Dat je met zoiets kleins al zoveel al kan bereiken. En precies dat is wat ‘bewust zijn’ inhoudt.

 

Elke eerste vrijdag van Februari is het Warmetruiendag. Ook meedoen? ➔ Warmetruiendag.nl

 

Bewust omgaan energie - Klimaatverandering

 

Bewust omgaan met energie is de eerste stap, volgens onderzoek

Ondanks technologische innovaties blijft de energievraag groeien. Om deze terug te dringen moeten we niet alleen efficiënter omgaan met energie door slimme en zuinige systemen, maar bewuster worden en omgaan met de vraag naar energie. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, die onderzoek hebben gedaan naar de vraag naar energie in verschillende Europese steden, is bewustwording een eerste stap om de energievraag te verminderen.

“Energie is onzichtbaar. Dit is een van de moeilijkheden om individuen en huishoudens bewust te maken van de fysieke impact die de consumptie van energie op onze planeet heeft”, stellen de UvA onderzoekers.

In Amsterdam onderzocht het team de rol die informatie over energiegebruik, en fysieke en digitale ontmoetingsplaatsen gecombineerd spelen. Hoe kunnen ‘harde’ data als energiemeters en ‘zachte’ data als persoonlijke ervaringen hand in hand gaan met face-to-face interacties? En wat is daarvan het effect?

 

Geld is niet de belangrijkste factor bij energiereductie

Het UvA team concludeert dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geld niet altijd de belangrijkste factor is als het om energiereductie gaat. Morele overwegingen en de wens voor efficiëntie spelen ook een belangrijke rol. Mensen zijn ook bereid hun energiebehoefte te verminderen vanuit een morele verplichting of voor persoonlijk zelfvertrouwen en tevredenheid.

Een tweede conclusie van het onderzoeksteam is dat face-to-face interacties in een gemeenschap cruciaal zijn om vertrouwen te winnen en persoonlijke verhalen te delen. Ze werken zo als trigger om discussies op gang te brengen. Dankzij face-to-face interacties hebben digitale platforms vervolgens grotere kans dat data en informatie worden gedeeld die bewustwording kunnen vergroten.

Oftewel, een combinatie van persoonlijke verhalen ondersteund door harde cijfers, hebben het grootste effect op bewustwording. Door zinvolle discussies met elkaar op gang te brengen stimuleren we onze bewustwording.

 

Bronnen: UvA, Warmetruiendag.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel