Nieuws

Btw op energie van 21% naar 9%!

Een tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen

Het kabinet wil de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) vanaf 1 juli 2022 voor een halfjaar verlagen van 21% naar 9%. Door deze maatregel daalt de energierekening (voor een huishouden met een gemiddeld verbruik) in dit half jaar met ongeveer €140,-. Na 31 december 2022 wordt het btw-tarief teruggedraaid naar 21%, al is dit nog niet helemaal zeker.

De overheid heft per kWh energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw. Dit betekent dat wij als energieleverancier dit heffen bij u als klant, waarna wij het weer afdragen aan de Belastingdienst. Met een verlaagd btw-tarief heffen wij dus minder kosten bij u!

Voor huishoudens met een laag inkomen ontvangen daarbovenop ook een extra energietoeslag.

 

Bent u klant bij Innova Energie?

 

U krijgt een verlaagd termijnbedrag!

Uw termijnbedrag wordt automatisch verlaagd! Zo zetten we uw belang voorop, en betaalt u direct minder voor uw energie. Precies waarvoor de btw-verlaging bedoeld is.

Bij dezelfde tarieven en hetzelfde verbruik zal u dus minder betalen voor uw energie. Op de termijnnota voor juli (die u eind juni, of halverwege juli ontvangt) vindt u uw nieuwe, verlaagde termijnbedrag en het 9% btw-tarief terug. Binnenkort kunt u deze termijnnota en uw verlaagde termijnbedrag inzien in Mijn Innova.

Zodra de periode waarin het 9% btw-tarief geldt afloopt, wordt uw termijnbedrag opnieuw berekend op het dan geldende btw-tarief.

Let op!

Mogelijk heeft er bij u laatst een herberekening van het termijnbedrag plaatsgevonden. Hierdoor kan het zijn dat uw kosten, ondanks het verlaagde btw-tarief, toch hoger uitvallen. Hiermee voorkomen wij dat u voor (grote) verrassingen komt te staan op uw jaarnota.

Heeft u voor 16 juni 2022 een contract bij ons afgesloten? Dan vindt u in uw contractbevestiging uw termijnbedrag en/of jaarbedrag terug op basis van 21% (over de gehele looptijd van het contract). Er is hier nog geen rekening gehouden met het nieuwe btw-tarief.

 

Zo wordt het verrekend op uw nota’s

Laten we voorop stellen dat u natuurlijk altijd alleen betaalt voor wat u hebt verbruikt. De kosten in energie kunnen per maand en per jaar variëren. Dat terwijl het termijnbedrag vaak wel gelijk blijft, het gehele jaar door. Wat u te weinig of te veel heeft betaald wordt verrekend op de jaarnota (de nota die u altijd na een geheel jaar van levering ontvangt).

Om het lastiger te maken, hebben niet alleen uw verbruik, maar ook andere componenten invloed op wat u uiteindelijk betaalt. Zoals het (verlaagde) btw-tarief. Dit zal worden verrekend op uw termijn- en jaarnota. Het nieuwe btw-tarief van 9% wordt direct meegenomen op uw termijnnota voor juli tot en met de termijnnota van december. Op uw jaarnota vindt u ‘btw-tijdvakken’ terug. Voor de energielevering die valt in de periode van 1 juli t/m 31 december 2022 betaalt u 9% btw, alles wat daar buiten valt, 21%. Eventueel wordt deze periode verlengd.

 

 


Binnen één minuut weten wat u betaalt voor uw energie?
Onze stroom altijd 100% groen


 

Bron: Rijksoverheid

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel
01
mei

Bespaar energie: Droog je was buiten deze lente!

Bekijk artikel