DuurzaamNieuws

Dag van de Aarde

Wees lief voor de planeet, maar niet alleen vandaag

De Dag van de Aarde is in het leven geroepen om stil te staan bij de waarde van de aarde. Een mooie dag om terug te blikken op het afgelopen (corona)jaar. Zijn we op energievlak een beetje lief geweest voor Moeder Aarde?

 

  • Het opwekken van zonne-energie is steeds populairder geworden. In 2020 is de productie van stroom uit zonnepanelen is ten opzichte van 2019 met 50% toegenomen. Dat is een erg goede ontwikkeling!
  • Voor het eerst sinds 1992 is het totale energieverbruik in een jaar onder 3.000 petajoule gekomen. Dit is een afname van 3% ten opzichte van 2019. Dit komt vooral door de afname van het wegverkeer, en daarmee een afname van brandstofverbruik: 14% minder benzine en 12% minder diesel.
  • Niet alleen wegverkeer, maar ook het vliegverkeer is natuurlijk sterk afgenomen. In 2020 is er 44% minder kerosine gebruikt dan in 2019. Een grootste daling ooit…
  • Het totale energieverbruik hebben we weliswaar verlaagd, maar onze energierekeningen zijn wel gestegen. Door het vele thuiswerken en thuiszijn werd er in de afgelopen winter meer gestookt dan normaal: zo’n 12% meer. De meeste huishoudens zijn hier niet van geschrokken, ze verwachtten van tevoren een stijging te gaan zien in energiekosten.
  • De productie van stroom uit hernieuwbare bronnen is ietwat gestegen, en uit steenkool behoorlijk gedaald: met een derde.

 

We zien dus dat de cijfertjes behoorlijk door de war zijn geschopt door de coronacrisis. Toch blijkt het onder de streep positief uit te pakken! Maar, er is wel nog werk aan de winkel.

 

Een groeiende energiebehoefte verslaan

Hoewel uit de cijfers blijkt dat wij steeds wat energie-efficiƫnter worden, moeten we niet vergeten dat de behoefte naar energie wel blijft groeien. De populariteit van het consumentisme, maar ook een groeiende bevolking die steeds welvarender wordt speelt hierin een rol.

Om onze klimaatdoelen te behalen is de energietransitie dus meer dan belangrijk. Groene energie is energie die niet opgaat en biedt dus een oplossing, samen met het bewust worden van ons energieverbruik. Als iedereen kleine stapjes zet, kunnen samen iets groots bereiken. Elke dag bewuste keuzes maken, daar gaat het om. Al helemaal op de Dag van de Aarde.

 

Bronnen: Duurzaamnieuws.nl, Energienieuwsinfo.nl, CBS.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel
01
mei

Bespaar energie: Droog je was buiten deze lente!

Bekijk artikel