Energiefeiten

Drijvende zonnepanelen

Maken windmolens op zee plaats voor drijvende zonnepanelen?

Zonnepanelen die kunnen drijven. Het is een relatief nieuwe vorm van het grootschalig opwekken van zonne-energie. En voor Nederland, waar elke vierkante meter al zo’n beetje benut is, een interessante, alternatieve manier om duurzame energie in te winnen. Zonneparken op land kennen grenzen voor beschikbaar én geschikt land en voor zonneparken op water geldt dit niet. In dit artikel sommen we de belangrijkste punten op die u moet weten over drijvende zonnepanelen op water of zee.

 

 

Kleinschalige projecten opschroeven

Drijvende zonnepanelen worden in Nederland nu al ingezet bij klein binnenwater. Uitdagingen, kansen en potentieel worden onderzocht voordat het concept klaar is voor het grotere werk: het grootschalig realiseren van zonneparken op groter binnenwater (zoals het Ijsselmeer) of op zee. Zo is bijvoorbeeld de TNO bezig met verschillende Fieldlab onderzoeksprojecten bij het Oostvoornse Meer. Het is een locatie met golfslagcategorie 2, wat betekent dat hier golfen tot 1 meter kunnen voorkomen.

Het Nationaal Consortium Zon op Water, een samenwerkingsproject van diverse partijen in Nederland, heeft als missie de zonne-energiesystemen op water tot een succes te maken. Zo hebben zij een doel om tussen 2017 en 2023 twintig vierkante kilometer aan systemen te plaatsen, met de volgende prognose:

 

Zonnepaneel op water en zee

Bron: TNO & Nationaal Consortium Zon op Water

 

Drijvende zonnepanelen: de voor- en nadelen

Het drijvende zonnepanelen-concept kent een behoorlijke waslijst met voor- en nadelen. Enerzijds is het een fantastische oplossing, anderzijds is de complexiteit ervan een uitdaging. We geven hier de belangrijkste voor- en nadelen voor zonnepanelen op zee of water.

Voordelen

  • Vanzelfsprekend is het grootste voordeel van zonnepanelen op water de grote oppervlakte met oneindig veel mogelijkheden.
  • Doordat zon op water grootschaliger kan worden uitgevoerd dan op land, brengt het een schaalvoordeel met zich mee.
  • Een betere integratie van zonne-energie in het energienetwerk. De zon op water project zullen bijvoorbeeld relatief vaak worden uitgevoerd op de plekken waar ook windmolens staan.
  • In het algemeen zal zon op water minder maatschappelijk weerstand oproepen dan bijvoorbeeld windmolenparken, gezien deze op kilometers afstand het zicht kunnen hinderen.
  • Mogelijk kunnen deze zonnepanelen meer zonne-energie inwinnen. Het water kent een hogere instraling, schaduw is niet aanwezig en de panelen kunnen beter gekoeld blijven.
  • Zon op water kan multifunctioneel zijn: zoals bijvoorbeeld als afdekking van een wateroppervlakte of het tegenhouden van afval.

Nadelen

  • Golvend water, ruig water, zout water, stromend water etc. Verschillende wateren kennen ieder hun eigen uitdagingen. Om maar nog niet gesproken te hebben over water in combinatie met wind. Een goede verankering is hierbij nodig. In augustus 2020 ging dit mis in Nederland: een drijvend zonnepanelenpark, gelegen in een Fries meer is toen tegen wal geslagen bij een storm.
  • De lastige vraagstukken als het gaat om ontwerp en logistiek.
  • De vochtige en aantastende omgeving doet de levensduur en en betrouwbaarheid van de zonnepanelen op water niet ten goede. Hier moet een oplossing voor worden gevonden, om de kosten in te perken.

 

Zonnepanelen en zeewier

Zeewier telen en zonne-energie opwekken, dat kan samen dachten de bedrijven Oceans of Energy en The Seaweed Company, onder het mom van onderzoek naar drijvende zonnepanelen op zee. Er worden momenteel testen uitgevoerd op zee, ver van de kust, waarbij drijvende zonnepanelen op zeewierteeltlocatie de golven ondergaan. Niet alleen aan deze combinatie is gedacht, ook de wat meer vanzelfsprekende optie, om offshore windmolenparken te integreren met zonnepanelen op water.

 

Bron: TNO.nl, Nu.nl, Zonopwater.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
30
nov

Fossielvrije toekomst heeft invloed op energieprijzen

Bekijk artikel
10
nov

Bent u één van de 6% die meer gaat betalen dan nodig?

Bekijk artikel