DuurzaamNieuws

Haagsche kinderboerderijen & duurzaamheid

Kinderboerderijen en duurzame maatregelen gaan goed samen. Zo dacht ook de Gemeente Den Haag er over. In het verduurzamingsplan om Den Haag een stukje groener te maken, zijn ook diverse Haagsche stadsboerderijen opgenomen. Wij van Innova Energie hadden het genoegen om de Gemeente Den Haag te helpen met het plaatsen van zonnepanelen, niet alleen bij overheidsgebouwen van omvang, maar zodoende ook bij diverse kinderboerderijen, onder andere de Herweijerhoeve, de Gagelhoeve, de Kakelhof en de Reigershof. Naast de energiebesparende maatregelen worden er nog meer duurzame maatregelen getroffen op deze buurtplekken: het gebruik van duurzame materialen (zoals isolatiemateriaal), opvangen van regenwater om te gebruiken voor de toiletten én het inzamelen van materialen om te recyclen.

Steeds vaker worden kinderboerderijen duurzaam gebouwd. Niet alleen is het goed voor het milieu en de samenleving, ook is het een manier waarop kinderen kennis kunnen maken met duurzaamheid en recyclen.

 

 

Zonnepanelen door Innova Energie

Kinderboerderijen verduurzamen zijn minder grote projecten, maar desalniettemin projecten die ons veel voldoening geven. Zo doen wij iets terug voor de kleinschalige, lokale buurtplekken. Daken van kinderboerderijen zijn vaak wat ouder en niet van grote omvang, maar (vaak) zeker geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Bij elk dak doen wij een haalbaarheidscheck. Hieruit kunnen wij opmaken hoeveel en of er überhaupt zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit was het geval voor alle boerderijen waar we de opdracht voor kregen.

 

  • De Reigershof
    Het zonnepanelensysteem bij deze boerderij ligt er al sinds november 2020. Heeft sindsdien 3305 kWh opgewekt. Hiermee hebben ze in die tijd al 2300 kg minder CO2 uitgestoten, evenveel als een huishouden in een jaar.

 

  • De Gagelhoeve:
    De zonnepanelen bij de Gagelhoeve liggen nu sinds maart 2020. Er liggen iets meer panelen dan bij de andere twee, en dus hebben ze hier meer opgewekt, namelijk; 9005 kWh. Goed voor een CO2 besparing van 6300 kg!

 

  • De Kakelhof
    Dit systeem ligt er sinds oktober 2020 en heeft in die periode 2981 kWh opgewekt. CO2 uitstoot die ze bespaard hebben is hiermee ongeveer 2100 kg. Er komt nog een extra aantal zonnepanelen bij aan de andere kant van het dak.

 

➔ Bekijk hier de volledige case over ons zonnepanelenproject bij stadsboederij de Herweijerhoeve

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
24
sep

Energie in 2024: Update van Prinsjesdag 2023

Bekijk artikel
31
aug

Salderingsregeling en zonnepanelen: Alles wat je moet weten

Bekijk artikel