Een energiecontract voor een half jaar: voors en tegens

Steeds meer energieleveranciers bieden een contract aan voor 6 maanden. Maar is dit wel verstandig voor jou als consument? In deze blog bespreken we de voors en tegens van een energiecontract voor een half jaar.

Nadeel van een energiecontract voor 6 maanden of minder

Een nadeel van een energiecontract voor 6 maanden is dat je de gastarieven slechts voor een gedeelte van het jaar vastlegt. Dit kan onhandig zijn, vooral wanneer de warmere maanden er snel aankomen. Als de vaste looptijd van je gastarief verlopen is vóórdat de koude maanden weer aanbreken, is het de vraag welke tarieven je op dat moment aangeboden krijgt. Dit kan onzekerheid met zich meebrengen.

 

Voordeel van een energiecontract van 6 maanden

Een voordeel van een energiecontract van 6 maanden is dat je voor die periode zekerheid hebt over het tarief dat je betaalt. Je weet precies wat je kunt verwachten en komt niet voor verrassingen te staan. Dit kan fijn zijn als je houdt van duidelijkheid en zekerheid.

 

Wat is het verschil tussen een contract van 6 maanden en 12 maanden of langer?

Een contract van 6 maanden geeft een vertekend beeld over de gemiddelde maandelijkse kosten. Vooral wanneer het aanbod naar een heel jaar kijkt. Bij een contract van 12 maanden wordt er over een heel jaar (4 seizoenen) gekeken naar je verbruik. Dit verbruik is in de winter vaak hoger dan in de zomer.

Dit verbruik wordt verdeeld over 12 maanden zodat je elke maand hetzelfde maandbedrag hebt. Wanneer je dit over 6 maanden doet, worden de andere seizoenen niet meegenomen. Een voordelig laag gas tarief in een periode waar je het weinig gebruikt lijkt dan voordeliger dan het daadwerkelijk is.

 

Conclusie

Een energiecontract voor een half jaar kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen. Het is belangrijk om voor jezelf af te wegen wat je belangrijker vindt: zekerheid of flexibiliteit. Overweeg daarom goed of een energiecontract van 6 maanden past bij jouw persoonlijke situatie en bewust bent van jouw verbruik in de vaste periode.

 


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel