DuurzaamNieuws

Eerste trein met zonnepanelen in India

India introduceerde twee weken geleden de eerste trein met zonnepanelen. Alle verlichting, ventilatie, informatiedisplays en andere elektronische faciliteiten in de trein zullen voortaan worden voorzien van zonne-energie. De locomotief wordt nog wel met diesel aangedreven. Toch schatten de Indiase spoorwegen dat de trein met deze nieuwe ontwikkeling fors kan besparen op milieu en kosten.

De Indiase spoorwegen verwachten een besparing van jaarlijks 21.000 liter diesel per trein. Veel Indiase treinen functioneren nog op een combinatie van diesel en elektriciteit. Met zonnepanelen op het dak van de trein hopen de Indiase spoorwegen luchtvervuiling tegen te gaan. Daarnaast levert de vergroening van treinen een kostenbesparing van 1,2 miljoen Indiase rupees per trein op (omgerekend bijna 16.000 euro).

De trein zal rijden in de buitenwijken van New Delhi, waar luchtvervuiling gevaarlijke vormen aanneemt. In een rapport van de World Health Organization (WHO) verscheen de Indiase hoofdstad als meest vervuild van alle 1.600 onderzochte steden. De luchtvervuiling in Delhi is maar liefst 40 keer meer dan de toelaatbare veiligheidsnormen van de WHO en 15 keer meer dan de Indiase normen. De Indiase spoorwegen noemen de ontwikkeling dan ook een stap in de goede richting. Als dit experiment een succes blijkt, komen er nog 24 treinen bij.

Benieuwd naar zonnepanelen voor uw organisatie? Bekijke onze zakelijke oplossingen voor zonnepanelen.

(Bronnen: Climate Action Programme, Waar Maar Raar)

 

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel