EnergiefeitenNieuws

Effect van koude dagen op gastransport en energierekening

Hoeveel invloed heeft die kou eigenlijk?

We hebben een aantal koude februaridagen achter de rug… Dat zie je logischerwijs ook terug in de vraag naar gas. Dit gaf extra druk op de gastransport in Nederland. Maar wat is de invloed eigenlijk voor uw energierekening?

 

Koude dagen + afbouw gaswinning Groningen = uitdaging

De Nederlandse Gasunie (de overheidsinstelling verantwoordelijk voor het transport van aardgas), de NAM en GasTerra stonden op scherp de afgelopen week. Aan hun was de taak Nederland warm te houden in de vrieskou. Waar voorheen de Nederlandse gasproductie in Groningen voldoende gas voor het hele land kon bieden, is dat nu een ander verhaal. “Tot en met 2013 kon het Groningenveld twee keer de totale behoefte aan gas leveren. Nu is dat nog maar een kwart”, aldus de directeur van Gasunie.

 

Aardgas in Nederland is afkomstig van:

  • De Nederlandse gasproductie
  • Gasimport
  • Gas uit opslag

 

En we worden steeds afhankelijker van de laatste twee. Bij import is er sprake van veel concurrentie en speelt de gasprijs (die steeds hoger wordt) een grote rol. Maar gelukkig zijn er in West-Europa en in ons eigen land nog verschillende gasopslagen waarvan gebruik gemaakt kan worden.

 

Effect kou op gas en energierekening

 

Hoeveel invloed hebben koude dagen op uw energierekening?

Op koude dagen verbruikt u meer gas dan normaal. Natuurlijk betaalt u voor elk m3 die u dan gebruikt, maar of deze koude periodes zorgen voor een hogere jaar- of eindrekening is lastig in te schatten. Waarom? Er spelen veel andere factoren een rol. Om er maar één te noemen: het thuiswerken. We zijn meer thuis en dit kan zeker verschil uitmaken op de energierekening. Daarbovenop wisselen relatief koudere periodes zich af door relatief warmere periodes. Met als voorbeeld het vorige weekend en het komende weekend. Dit zorgt voor compensatie op de rekening. Omdat de jaarrekening wordt verdeeld over 12 maanden, betaalt u deze maand vanwege de kou niet opeens meer.

De stijging van de gasprijs heeft ook niet altijd meteen invloed op uw energierekening. U betaalt uw hele contractduur dezelfde gasprijs, dat is zo afgesproken. Daarmee komen we tot het volgende:

 

Energieleveranciers leveren stabiliteit

De stijging in de vraag naar gas brengt met zich mee dat de dagprijzen van gas kunnen stijgen. Gelukkig zijn klanten beschermd door middel van een contract voor bepaalde tijd. Klanten betalen wat er is afgesproken, wat het gas op het moment ook kost. Zo ziet u dat een energiecontract u ook veel stabiliteit en zekerheid geeft.

Hoe zit dit dan met een variabel contract? Biedt deze genoeg stabiliteit? Ja, ook. De variabele contracten beschermen consumenten eveneens. De variabele prijzen worden namelijk tweemaal per jaar aangepast en komen tot een redelijke manier tot stand.

Energieleveranciers als wij bieden hiermee een stabiliserende en beschermende dienstverlening. Nu weten wat u over drie jaar betaalt, ongeacht van de marktbewegingen? Zelfs dat kan.

 

Lees ook:
Gemiddeld gasverbruik per maand
Energie besparen in de wintermaanden

 

Bronnen: Energiemarktinformatie.nl, NOS.nl, RTLNieuws.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
17
mei

Bespaar op je energierekening met sluipverbruik

Bekijk artikel
31
mrt

Aanscherping afsluitbeleid per 1 april 2023

Bekijk artikel