Besparen

Energie besparen in de koudere maanden: praktische tips

Makkelijk, duurzaam energie besparen in de winter in een handomdraai

De koudere maanden zijn alweer aangebroken. Dat betekent dat de kachel weer aangezet wordt. Helaas heeft dit ook consequenties voor uw energierekening, al helemaal mee de huidige bizar hoge gasprijs! Daarom geven wij u een aantal simpele, praktische tips. Dat scheelt weer een aantal tientjes!

 

 • Kaarsen aanzetten
  Kaarsen zijn natuurlijk ook (kleine) warmtebronnen, deze aanzetten in huis helpt dus wel degelijk. Vooral in kleinere ruimtes. Steek ook vooral op tafel kaarsjes aan, tijdens het avondeten. Daar krijgt u het een stukje warmer van, en het is natuurlijk ook gewoon gezellig.

 

 • De oven na gebruik open laten staan
  Net een ovenschotel of lekkere appeltaart in de oven afgebakken? Laat de ovendeur openstaan. Zonde om al die warmte niet te gebruiken.

 

 • Laat warm water nog even staan
  Ook gebruikt warm water kan als warmtebron dienen. Laat uw pannetje water of badkuip even staan en laat het water pas weglopen zodra deze is afgekoeld.

 

 • Blokkeer de verwarming niet
  Een bank die tegen de radiator staat, of jassen die er voor hangen. Zonde! U verliest er veel warmte mee. Zorg er dus voor dat de verwarming vrijgemaakt is.

 

 • Alleen stoken in ruimtes die u gebruikt en kieren dichten
  Deze tip spreekt voor zich, maar is oh zo belangrijk. Verwarm alleen de kamers die u gebruikt en zorg ervoor dat de warmte niet kan wegglippen. Sluit deuren goed en plaats als het nodig is tochtstrippen.

 

 • Verwarming een uur voordat u gaat slapen uitzetten
  Ook deze tip is vast niet nieuw voor u. Het is niet nodig de verwarming pas uit te zetten zodra u naar boven gaat. De warmte blijft echt nog wel een uur hangen. Bovendien weerhoudt het u langer voor de tv te blijven hangen!

 

 • Sluit de gordijnen
  Ramen zijn zwakkere plekken in isolatie dan muren. Om ze toch wat geïsoleerder te maken, is het verstandig de gordijnen dicht te doen. Warmte komt er dan minder snel doorheen. Let op, wanneer het zonnig is, laat de gordijnen dan juist wél open om gebruik te maken van het broeikaseffect

 

 • Energiezuinige kerstlichtjes
  Met kerst kunt u los gaan met kerstlampjes. Helaas brengt het wel de benodigde stroom met zich mee. Door altijd gebruik te maken van LED verlichting, ook voor uw kerstverlichting, bespaart u een hoop. Lichten dimmen in plaats van op de hoogste stand zetten, helpt natuurlijk ook.

 

 • Investeren in goede pantoffels
  De meeste warmte in uw lichaam verliest u door uw voeten. Haal heerlijk warme (wolle) pantoffels in huis en merk het verschil.

 

 • Een tuin met veel struiken en bomen helpt ook
  Bent u van plan wat snoeiwerk te verrichten, voordat het te koud wordt? Misschien toch maar even wachten tot het voorjaar. Hoe minder open het gebied rondom uw huis is, hoe minder de gure, koude wind vrijspel krijgt.

 

 • Ontdooi de vriezer
  Een ontdooide vriezer kan tot 10% minder energie verbruiken! Nu het buiten koud is, is het ook geen probleem uw etenswaren een paar uurtjes in de tuin of op het balkon te stallen.

 

Welke energie besparende herst/winter tips gaat u toepassen?

 

Lees ook:

Besparen op stookkosten
Bespaartips voor elektrische apparaten

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel
01
mei

Bespaar energie: Droog je was buiten deze lente!

Bekijk artikel