BesparenDuurzaam

Energie besparen met investering

Door energiebesparende maatregelen te nemen verlaagt u niet alleen uw energierekening. U heeft ook een positief effect op het klimaat doordat u uw CO2-uitstoot verlaagt. De kosten van de aanschaf- en aanleg van energiebesparende maatregelen verdient u gemakkelijk terug doordat uw energierekening omlaag gaat. De investering moet natuurlijk wel vooraf betaald worden, waar doet u dit van?

 

Tips voor investering energiebesparing:

  • U ontvangt tot 2021 subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel.
  • Check met de Energiesubsidiewijzer of er in uw gemeente een subsidie of aantrekkelijke lening beschikbaar is om uw woning energiezuiniger te maken. Bekijk ook eens dit handige overzicht, met alle voorwaarden en subsidies op rijtje.
  • Geen budget beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp? U kunt deze energiebesparende middelen ook huren of leasen. Dan hoeft u niet in één keer een groot bedrag uit te geven.
  • Energie besparen kan makkelijker zijn dan u denkt. Met kleine aanpassingen en zonder grote investering kunt u de energiekosten toch flink laten zakken. Het is een kleine moeite om deuren in huis dicht te doen, korter te douchen, lampen uit te doen en apparaten niet op standby te laten staan. Alles bij elkaar scheelt toch een hoop op de energierekening!

 

Geldtips voor (bijna) huiseigenaren

  • Met de huidige lage rente kan het aantrekkelijk zijn om uw spaargeld te investeren in energiebesparing. Maar bij een verhuizing kan dit nadelig zijn, bijvoorbeeld door de bijleenregeling.
  • Gaat u een huis kopen, kijk dan of u extra ruimte kunt krijgen binnen u hypotheek voor energiebesparende maatregelen.
  • Al in het bezit van een woning? Ga dan na of uw huidige hypotheek ruimte biedt om de maatregelen te financieren. Is dit niet het geval dan kunt u ervoor kiezen om uw huidige hypotheek te verhogen, een tweede hypotheek nemen of uw hypotheek over te sluiten.
  • Sommige banken en hypotheekverstrekkers geven een lagere rente als u uw huis isoleert of duurzame verwarming neemt. Kijk ook of u in aanmerking komt voor een Energiebespaarlening.
  • Zit u in een VVE? Ga dan na of u binnen de VVE gebruik kunnen maken van de Subsidie energiebesparing eigen huis. Bij combinatie van 2 of meer isolatiemaatregelen, besparen jullie met de gehele VVE dan zo’n 20% van de kosten.
  • Vindt uw het lastig om een keuze te maken? Vraag een financieel adviseur om alle voor- en nadelen voor u op een rijtje te zetten.

Bron: MilieuCentraal

 

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
24
sep

Energie in 2024: Update van Prinsjesdag 2023

Bekijk artikel
31
aug

Salderingsregeling en zonnepanelen: Alles wat je moet weten

Bekijk artikel