Nieuws

Energie in 2024: Update van Prinsjesdag 2023

De laatste troonrede en miljoenennota geven ons cruciale inzichten over wat er in 2024 te wachten staat op het gebied van energie. We hebben de hoofdpunten voor je op een rij gezet, zodat jij voorbereid bent. 

 

  • Het Prijsplafond stopt definitief

Het prijsplafond voor energietarieven loopt af op 31 december 2023. Nu zijn er weer vaste energiecontracten beschikbaar onder het prijsplafond. Dit houdt in dat het prijsplafond geen rol meer speelt in je energierekening. 

Heb je een contract met tarieven boven deze grens? Overweeg dan nog dit jaar over te stappen naar een nieuw vast contract en bespaar op je kosten. Zorg wel dat de ingangsdatum van je nieuwe contract naadloos aansluit op je huidige contract. 

 

  • Financieel vangnet: Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie, dat dit jaar een helpende hand bood met gemiddeld € 150 per maand, blijft actief in 2024.

 

  • Oplossing voor een overbelast elektriciteitsnet

Het net krijgt meer capaciteit om de toenemende vraag aan te kunnen. Hoewel dit overbelasting tijdens piekuren helpt voorkomen, betekent het wel dat de kosten voor netbeheer in de toekomst zullen stijgen. 

 

  • Boost voor duurzame initiatieven

De overheid komt met subsidieregelingen om jou te stimuleren duurzamere keuzes te maken. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Misschien is het nu het moment om die duurzame stap te zetten? 

 

  • Aanpassingen in de energiebelasting

Het Belastingplan 2024 introduceert nieuwe belastingschijven voor gas en stroom. Hoewel de grenzen verschuiven, blijft de belasting gelijk. En voor de duidelijkheid: de btw op energie blijft 21%. 

 

Prinsjesdag 2023 heeft een duidelijk pad uitgestippeld voor de energietoekomst van Nederland in 2024. Terwijl sommige veranderingen mogelijk meer kosten met zich meebrengen, bieden anderen kansen om te besparen of te investeren in een duurzamere toekomst. Of je nu overweegt te switchen van energiecontract, te investeren in duurzaamheid of simpelweg je energieverbruik te optimaliseren, deze informatie helpt je om een weloverwogen keuze te maken. Nu is het moment om actie te ondernemen en je energiestrategie af te stemmen op de toekomst van 2024. 

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan op onze socialmediakanalen voor meer inzicht en updates.


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel
01
mei

Bespaar energie: Droog je was buiten deze lente!

Bekijk artikel