EnergiefeitenNieuws

Energiebelasting 2021: wat verandert er?

Verdere stimulering energietransitie d.m.v. energiebelasting

Wist u dat bijna de helft van uw energiekosten regelrecht naar het belastingpotje van de overheid gaat? 46,5% om precies te zijn. Zoals al naar voren was gekomen in de troonrede 2020, zullen de energiebelasting tarieven in 2021 weer veranderen om te stimuleren bewuster om te gaan met energie. De energiebelasting op gas & stroom, de ODE en de teruggave energiebelasting; wat verandert er in 2021?

 

Energiebelasting 2021: wat verandert er concreet?

 

  • De energiebelasting op gas gaat met bijna 3 cent per kubieke meter omhoog
  • De energiebelasting op elektriciteit gaat met 0,09 cent per kilowattuur omlaag
  • Belasting voor de ODE (Opslag Duurzame Energie) stijgt met bijna 10%
  • Teruggave energiebelasting stijgt met €31,-

 

De veranderingen die de energiebelasting met zich mee brengt zijn niet echt schokkend. Deze dalingen en stijgingen zijn in de voorgaande jaren ook doorgevoerd. Het ene jaar vallen deze alleen nét wat hoger of lager uit dan het andere jaar.

Energiebelasting 2021

 

Teruggave energiebelasting 2021

De teruggave energiebelasting, ook wel de vermindering energiebelasting genoemd, zal in 2021 wat verhoogd worden. In 2021 stijgt de teruggave energiebelasting namelijk met €31,-. In 2021 kom je dan op een terugaaf van €559,-. Dit bedrag krijgt ieder huishouden terug van de Belastingdienst. Je kan het zien als een soort korting op de energierekening. In principe compenseert deze teruggave energiebelasting de stijging van de belasting op gas in 2021.

 

Energiebelasting 2021: wat betekent dit voor u?

Wat deze verandering voor u betekent heeft uiteraard alles te maken met uw verbruik. Een gemiddeld huishouden gaat €26,- meer betalen aan gas, €13,- minder betalen aan stroom, €23,- meer betalen aan de ODE en krijgt €31,- meer aan heffingskorting. De totale kosten zullen dus in dit geval slechts €5,- hoger uitvallen t.o.v. van 2021. De conclusie is: er verandert niet gek veel met de energiebelasting in 2021. Wordt er in uw huishouden vaak lang gedoucht met warm water, wordt de verwarming bij de eerste rillingen al gelijk op standje maximaal gezet en/of woont u in een slecht geïsoleerd huis? Oftewel: gebruikt u nog veel gas? Dan is de kans zeker aanwezig dat u volgend jaar wat meer gaat betalen. Gaat u juist slim om met energie? Dan gaat u er op vooruit. Al helemaal met onze scherp geprijsde energietarieven!

➔ Bereken hier uw scherp geprijsd maandtarief

 

Bronnen: Vastelastenbond.nl, Milieucentraal.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel