Nieuws

Energiebelasting 2021: wat verandert er?

Verdere stimulering energietransitie

Wist u dat bijna de helft van uw energiekosten regelrecht naar het belastingpotje van de overheid gaat? 46,5% om precies te zijn. Zoals al naar voren was gekomen in de troonrede 2020, zullen de energiebelasting tarieven in 2021 weer veranderen om te stimuleren bewuster om te gaan met energie.

 

Energiebelasting 2021: wat verandert er concreet?

 

  • Energiebelasting op gas gaat met bijna 3 cent per kubieke meter omhoog
  • Energiebelasting op elektriciteit gaat met 0,09 cent per kilowattuur omlaag
  • Belasting voor de ODE (Opslag Duurzame Energie) stijgt met bijna 10%
  • Teruggave energiebelasting stijgt met €31,- (dit compenseert in principe de stijging van de belasting van gas)

 

Deze veranderingen zijn niet echt schokkend. Integendeel zelfs. Deze dalingen en stijgingen zijn in de voorgaande jaren ook doorgevoerd. Het ene jaar vallen deze alleen nét wat hoger of lager uit dan het andere jaar.

 

Wat betekent dit voor u?

Wat deze verandering voor u betekent heeft uiteraard alles te maken met uw verbruik. Een gemiddeld huishouden gaat €26,- meer betalen aan gas, €13,- minder betalen aan stroom, €23,- meer betalen aan de ODE en krijgt €31,- meer aan heffingskorting. De totale kosten zullen dus in dit geval slechts €5,- hoger uitvallen t.o.v. van 2021. De conclusie is: er verandert niet gek veel.
Wordt er in uw huishouden vaak lang gedoucht met warm water, wordt de verwarming bij de eerste rillingen al gelijk op standje maximaal gezet en/of woont u in een slecht geïsoleerd huis? Oftewel: gebruikt u nog veel gas? Dan is de kans zeker aanwezig dat u volgend jaar wat meer gaat betalen. Gaat u juist slim om met energie? Dan gaat u er op vooruit. Al helemaal met onze scherp geprijsde energietarieven!

 

Bronnen: Vastelastenbond.nl, Milieucentraal.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
27
okt

De populariteit van het elektrisch fietsen

Bekijk artikel
20
okt

Groen herstel na de coronacrisis

Bekijk artikel