Nieuws

Energiebelasting 2022: een compensatie van de overheid

Hoeveel minder gaan we betalen t.o.v. 2021?

Een groot deel (bijna de helft) van de energiekosten gaan regelrecht naar de overheid. Dit bedrag betaalt u weliswaar aan uw energieleverancier, maar deze draagt het bedrag weer af. Het percentage van de energiebelasting is bij elke energieleverancier hetzelfde, dat is wel zo eerlijk. Elke jaar wordt het percentage dat u betaalt aan belasting aangepast. Hiermee stimuleert de overheid bewuster om te gaan met energie, en met name het schaarse gas.

Op Prinsjesdag werd voorgelegd dat de energiebelasting zo goed als gelijk bleef met dit jaar. De belasting op gas zou wel met bijna 2 cent per kuub omhoog gaan. Maar, de enorme prijsstijging in energie die rond oktober van zich liet zien, veranderde de zaak. Er werd al snel gesproken over tegemoetkomingen en de overheid maakte inderdaad een maatregelenpakket vrij (op 15 oktober en nogmaals op 5 november 2021). Met als gevolg: de energiebelasting wordt verlaagd in 2022.

Energiebelasting bestaat uit belasting op gas & stroom, de ODE én teruggave energiebelasting (het ‘cadeautje’ dat u weer terugkrijgt. Wat verandert er op deze vlakken per 1 januari 2022? We leggen het voor.

 

Energiebelasting 2022: wat verandert er concreet?

 

  • De energiebelasting op gas gaat met bijna 2 cent per kubieke meter omhoog (een minder grote stijging dan vorige jaar)
  • De energiebelasting op elektriciteit gaat met 6,9 cent per kilowattuur omlaag (en dat is een stuk meer dan de daling in 2021!)
  • Teruggave energiebelasting (ook wel vermindering energiebelasting) stijgt met €265,- (dat is wederom aanzienlijk meer dan de stijging van €31,- in 2021!). Dan komen we uit op een bedrag van €825,- die u terugkrijgt.

 

Hieruit kunnen we opmaken dat we in totaal minder aan energiebelasting gaan betalen in 2022 t.o.v. dit jaar. MKB’ers met een hoger energieverbruik gaan relatief nóg minder energiebelasting betalen, is door de overheid vastgesteld.

 

Energiebelasting 2022 verlaagd, dus ook minder betalen?

Gaan we minder betalen voor onze energierekening nu we ook minder betalen aan energiebelastingen én bovendien meer terugkrijgen w.b. de vermindering energiebelasting 2022? Waarschijnlijk niet. En dat geeft te maken met de hoge energietarieven voor gas en stroom. Zolang deze prijs niet behoorlijk wordt verlaagd kunnen we ervan uit gaan dat we uiteindelijk helaas meer kwijt zijn.

De hoogte van de energiebelasting is bij elke energieleverancier gelijk. De tarieven kunnen energieleveranciers zelf bepalen. Wilt u bekijken hoeveel u kunt besparen met een voordelig energiecontract van Innova Energie? Bereken direct uw maandbedrag!

Binnen één minuut weten wat u betaalt voor uw energie?
Onze stroom altijd 100% groen


 

 

Bronnen: Milieucentraal.nl, Rijksoverheid

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel
01
mei

Bespaar energie: Droog je was buiten deze lente!

Bekijk artikel