Nieuws

Over de nieuwe energiebelastingen & netbeheerkosten per 1 januari 2022

Nieuw jaar, nieuwe regels. Dit is er veranderd voor u als afnemer

Elk jaar op 1 januari verandert het één en ander omtrent uw energielevering. Geen hele grote zaken, maar wel net andere kosten. In 2020 hadden we te maken met een marktprijs voor energie die erg snel opliep. Elk huishouden in Nederland gaat dit vroeger of later en in meer of mindere mate voelen. Dat is vooral minder voor huishoudens met een laag inkomen. Een reden dus van de overheid om in te grijpen. De overheid heeft een maatregelenpakket klaargezet met een waarde van wel 3,2 miljard. Hiervan gaat het overgrote deel naar het verlagen de energiebelasting, ter compensatie. Dit is dan ook direct de grootste wijziging die plaatsvond op 1 januari 2022. Een tweede wijziging is de verandering in kosten voor de netbeheerders. Daarnaast maken afnemers met een variabel contract sinds 1 januari gebruik van nieuwe variabele energietarieven.

Heeft u een vast contract, dan veranderen uw energietarieven natuurlijk niet.

 

1. De energiebelastingen per 2022

Waar er in eerste instantie werd nagedacht over hoe alleen huishoudens met een laag inkomen gecompenseerd konden worden, kan nu iedereen profiteren van de compensatie. Eenmalig verlaagd het kabinet de jaarlijkse energiebelasting met gemiddeld €400,-. Lees hier meer over de energiebelastingtarieven per 2022.

Daarnaast is er voor huishoudens met een laag inkomen een extra regeling beschikbaar. Deze huishoudens worden immers harder getroffen. Zo’n 800.000 huishoudens kunnen via de gemeente een eenmalige vergoeding van €200,- krijgen.

Zo’n 500 miljoen van de 3,2 miljard zal naar het bedrijfsleven gaan; naar het Midden- en Kleinbedrijf om precies te zijn. Ook hier wordt de belasting op energie verlaagd.

 

2. De netbeheerderkosten per 2022

Ook de wijziging in de kosten voor uw netbeheerder komt jaarlijks terug op 1 januari. Hoeveel u per maand kwijt bent hieraan in 2022 ligt geheel aan uw netbeheerder. Elke partij rekent andere kosten. Gemiddeld zullen deze met €13,- toenemen. De kosten voor Stedin stijgen met zo’n €27,-, bij Liander dalen deze met €3,-. Bekijk de website van uw netbeheerder om de tarieven te bekijken.

Weet u niet welke netbeheerder u heeft? In uw meterkast kunt u vaak vinden welke netbeheerder u heeft. Of ga naar eancodeboek.nl.

 

Netbeheerkosten 2022

 

Variabele tarieven zijn ook veranderd

Tot slot besteden we nog kort aandacht aan een derde wijziging, eentje die alleen relevant is voor afnemers met een variabel contract. We hebben het over de variabele tariefwijziging. Elk jaar op 1 januari (en 1 juli) veranderen de variabele tarieven (en soms ook nog op andere momenten). Het tarief is per 1 januari 2022 zodanig verhoogd dat deze past bij de huidige marktprijs voor energie. Dat is het hele idee achter variabele tarieven; ze bewegen mee met de markt. De exacte, nieuwe variabele tarieven vindt u op innovaenergie.nl/tarieven.

 

Bronnen: gaslicht.com
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel
01
mei

Bespaar energie: Droog je was buiten deze lente!

Bekijk artikel