Energieopwekkende geluidsschermen langs A50
Heijmans gaat een nieuw project starten met energieopwekkende geluidsschermen langs de A50 bij Uden. Het project Solar Highways zal voldoende energie opwekken om 40 tot 60 huishoudens van stroom te voorzien. Dat maakt dit project tot het grootste van Europa als het gaat om energie opwekken met geïntegreerde zonnegeluidsschermen.
Vanaf 2018 energieopwekkende geluidsschermen langs A50
De energieopwekkende geluidsschermen langs de A50 hebben een lengte van 400 meter en een hoogte van vijf meter, waarvan de bovenste vier meter aan beide zijden zonnecellen bevatten. De werkzaamheden bij de A50 starten begin 2018 en naar verwachting zullen de geluidsschermen eind 2018 op het elektriciteitsnet worden aangesloten, zodat de opgewekte energie gebruikt kan worden. Vanaf dan volgt een periode van achttien maanden om het functioneren en de resultaten van de energieopwekkende geluidsschermen te monitoren en onderzoeken. Met het project willen Rijkswaterstaat, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC) nagaan in hoeverre het technisch en economisch mogelijk is om zonnecellen te integreren in geluidsschermen langs snelwegen.
(Bron: Heijmans)
U kunt ook uw eigen energie opwekken om uw energiekosten te verlagen en zelfs rendement te behalen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning of bedrijfspand? Onze zonnepanelenexperts bekijken graag vrijblijvend de technische en financiële mogelijkheden. Neem contact met ons op.
Zonnepanelen
Waar moet ik rekening mee houden als ik zonnepanelen wil?
Om zonnepanelen zonder zorgen op uw dak te installeren zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Meer informatie vindt u op onze website of vraag de snelgids zonnepanelen aan. Natuurlijk kunt u ook in gesprek met een van onze adviseurs.
Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?
Salderen is het aftrekken van de opgewekte kWh van de energierekening en met terugleveren bedoelen we het teruggeven van kWh aan het elektriciteitsnet. Het verschil zit met name in de vergoeding. Bij salderen is dit hetzelfde bedrag als u normaal betaalt (inclusief belastingen) en bij terugleveren is dit een kaal terugleveringstarief dat u per kWh ontvangt (exclusief belastingen).
Kortom; het teruglevertarief geldt wanneer u op jaarbasis meer elektriciteit opwekt dan verbruikt, de rest wordt gesaldeerd.
Wat is salderen en hoe werkt dat?
Salderen is een wettelijke regeling die bepaalt dat uw energieleverancier de stroom die u terug levert, verrekent met uw verbruik. Opgewekte stroom gaat eerst naar uw apparaten en dan naar het stroomnet, waarvoor u hetzelfde bedrag ontvangt als u voor uw stroom betaalt. Hiervoor moet het zonnepanelensysteem zijn aangemeld op www.energieleveren.nl.
Heeft u een grootverbruikaansluiting? Dan kunt u niet salderen maar wel terugleveren.
Wat is het rendement van zonnepanelen?
Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals het dakoppervlakte en natuurlijk de jaarlijkse hoeveelheid zonlicht op uw dak. Wilt u weten wat zonnepanelen op uw dak kunnen opleveren? Doe de dakscan!
Mogen zonnepanelen ook op een huurpand?
Ja, ook als u uw woning of bedrijfspand huurt kunt u stroom opwekken met zonnepanelen. Maak hiervoor wel duidelijke afspraken met uw verhuurder. De overheid en veel gemeenten hebben standaardcontracten waarin staat wie welke kosten maakt en wie welke opbrengsten ontvangt.