Nieuws

Energieprijzen stijgen weer: feiten & verwachtingen

Energieprijzen na diepe daling weer op realistischer niveau

De coronacrisis, die begon in het voorjaar van 2020, had niet alleen een impact op de mens en samenleving, ook op de energieprijzen: deze kelderden naar beneden. De periode van ongeveer een jaar waarin consumenten profiteerden van de erg goedkope tarieven heeft nu plaatsgemaakt voor een realistischere energiemarktprijs. Hoe komt dit precies en wat zijn de verwachtingen voor de (nabije) toekomst wat betreft de energieprijzen?

 

energieprijzen stijgen

Bron: CBS

 

In de bovenstaande grafiek is het duidelijk te zien: 2020 kent een dal wat betreft energieprijzen, 2021 een stijging. De ‘kale’ stroom- en gasprijs is sinds januari zo’n 20% gestegen. Maar is de coronacrisis dan de enige reden waarom de prijzen zijn opgeklommen, en (waarschijnlijk) blijven stijgen?

 

Energieprijzen stijgen in 2021: de oorzaken

 

  • CO2-emissierechten

Emissierechten, het is het prijskaartje voor de uitstoot van Co2. Elk jaar worden er steeds minder emissierechten in omloop gebracht. En hier geldt ook: bij krapte op de markt stijgen de prijzen, en in dit geval de energieprijzen. Dit is waarschijnlijk de grootste oorzaak van de prijsstijging, niet de coronacrisis.

  • Het koude voorjaar van 2021

Waar de vraag naar energie laag was in 2020, is deze nu juist flink gestegen met als oorzaak het koude voorjaar. De maand april 2021 bleek één van de koudste maanden sinds tijden te zijn. Kou betekent over het algemeen meer gasverbruik, wat druk geeft op de gasvoorraden.

  • Coronacrisis

Vele bedrijfsactiviteiten en transport vielen stil, met als gevolg een verminderde vraag naar olie, gas en elektriciteit. En dat zag je direct terug in de prijzen. Nu de economie weer langzaam aantrekt, komen we op een prijspeil vergelijkbaar met die van voor de crisis.

 

energieprijzen stijging

 

Zet uw tarieven vast

Op het moment betaalt u voor stroom op jaarbasis zo’n €100,- meer betaalt dan één jaar geleden. En voor gas? Hetzelfde verhaal. Hier betaalt u op jaarbasis €200,- meer voor. Maar laat u zich niet afschrikken door de stijgingen in de energieprijzen, het is een vertekend beeld! Op het moment is het afsluiten van een energiecontract zo ongunstig nog niet. De energietarieven zijn momenteel redelijk normaal, relatief gezien. Het prijspeil is te vergelijken met die van 2019. Maar hier kan in de nabije toekomst zomaar verandering in komen. Daarom, wacht niet te lang met afsluiten van een vast energiecontract, en daarmee het vastzetten van tarieven. De huidige marktprijs kan zomaar een stuk beter zijn dan die van de toekomst.

Heeft u bij het afsluiten van uw energiecontract voor een variabel contract gekozen? Of heeft u uw energiecontract niet verlengd en bent u ook niet overgestapt? Dan heeft u een variabel contract (een contract zonder einddatum) en ‘profiteert’ u van de variabele markttarieven; oftewel de tarieven die met de markt mee bewegen. Die wijzigen tweemaal per jaar: op 1 januari en 1 juli. Dat betekent dat variabele afnemers komende juli het verschil zullen merken.

 

Weten wat u nu betaalt voor een voordelig groene energiecontract? Vul hier onze tool in

 

Wat brengt de toekomst ons?

We zullen moeten wennen aan de stijgingen in de energieprijzen. Een samenleving die steeds duurzamer wordt, brengt de nodige kosten met zich mee. Om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen moet o.a. de CO2-uitstoot verminderd worden. Dit wordt bereikt door bijvoorbeeld de CO2-emissierechten en de overheidsbelasting op stroom en gas. Beide maatregelen die de energieprijzen doen stijgen. Een land als Duitsland, die zich op vlak van duurzaamheid al verder ontwikkeld heeft, zien we het al: de energieprijzen liggen hier zichtbaar hoger.

 

Bron: NOS.nl, Volkskrant.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
13
jan

Zonne-energie opslaan: gunstig of niet?

Bekijk artikel
30
dec

Over de nieuwe energiebelastingen & netbeheerkosten per 1 januari 2022

Bekijk artikel