Nieuws

Zo ziet de gasprijs grafiek er uit in 2022

Heeft u vragen over het compensatiepakket en het prijsplafond? Kijk dan op de informatiepagina over de stijgende energietarieven.

Meer over het prijsplafond

Stijgend, dalend, en per dag verschillend: de gasprijs in 2022

Dat de energiemarkt behoorlijk in beweging is, is u niet ontgaan. Het heeft veelal te maken met de vraag en het aanbod van gas, en het onbalans hierin. Daarom gaan we in dit artikel specifiek in op de gasprijs grafiek en hoe de dalen en pieken hierin tot stand komen.

 

Gasprijs grafiek 2022

Januari 2021 t/m juli 2022:

gas prijs grafiek 2022

Zoals in de grafiek is te zien, is er sprake van veel onrust: in een jaar tijd is de inkoopprijs voor gas zo’n 10 keer hoger geworden, en zijn er op diverse momenten grote pieken te zien. Vanwege de extreem hoge inkoopprijs kunnen Nederlandse energieleverancier niet anders dan de prijs doorberekenen in het aanbod voor energiecontracten. De prijs van gas heeft direct invloed op de prijs van stroom, die stijgt ook hard mee.

De extreme prijsstijgingen zijn het resultaat van een samenloop van oorzaken. De eerste stijgingen waren vooral te wijten aan de mogelijkheid dat de gasleveringen onder Europese sancties zouden komen en er dus geen import meer plaats zou mogen vinden van gas vanuit Rusland. Dit is uiteindelijk niet gebeurd, maar later heeft Rusland zelf zijn leveringen teruggeschroefd, mede doordat een aantal marktpartijen weigerde in Roebels te betalen. Maar ook andere oorzaken hebben gezorgd voor schommelingen in de energieprijs grafiek: onder andere de coronacrisis en de lege opslagen door de lange winter in 2021. Lees hier meer over alle oorzaken.

Door een schommelende gasprijs, schommelt ons aanbod óók. Vandaar dat u elke dag weer een ander aanbod ziet. Wanneer de energieprijs, en dus ook ons aanbod stabiliseert is niet zeker. Momenteel loopt de trendlijn voor de energieprijzen nog altijd op.

 

Wat u het best kunt doen?

Letten op uw energieverbruik. Het is het enige wat nu écht helpt. Natuurlijk wist u dit al, maar is het besef ook al doorgedrongen dat besparen op energie nu onwijs veel scheelt in de portemonnee? U betaalt uiteraard altijd alleen voor wat u verbruikt.

Het is erg onzeker hoe de energieprijs zich zal ontwikkelen. Wilt u weten waar u aan toe bent en voorkomen dat u zo dadelijk meer gaat betalen voor uw energie? Sluit een vast contract af en zet uw tarieven vast. Gedurende uw looptijd kunnen uw energietarieven dan niet meer veranderen.

 


Binnen één minuut weten wat u nu betaalt voor uw gas (en/of stroom)?
Onze stroom altijd 100% groen


 

 

Laatste update gasprijs grafiek 2022: 4 juli 2022

 


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook