Nieuws

Energieprijzen 2022: Wat kunnen we verwachten?

Gaan de energieprijzen terug naar normaal niveau in 2022?

Dat de energiemarkt behoorlijk in beweging is, is u niet ontgaan. Misschien heeft u onlangs wel een nieuw energiecontract afgesloten of bent u een klant met een variabel contract? Dan heeft u het zeker gemerkt in de portemonnee. In vergelijking met eind 2021 zijn de energieprijzen weer wat gedaald, dat is goed te zien in de onderstaande grafieken. Maar, zet de daling door of gaan we weer een stijging zien? Oftewel, wat is de verwachting voor de energieprijs in de toekomst? Dat is dé vraag die iedereen zich nu afvraagt. Maar, is het eigenlijk wel zo erg dat de energieprijzen zo hoog zijn?

 

Energieprijs 2022 grafiek

Zoals in de onderstaande grafieken zichtbaar is, zijn we over de ‘decemberpiek’ heen.

Grafiek gasprijs januari 2021 t/m januari 2022:

Energieprijzen grafiek

 

Grafiek stroomprijs (enkeltarief) januari 2021 t/m januari 2022:

Energieprijs grafiek

 

De verwachting voor de energieprijzen 2022

De energieprijsstijgingen hebben vooral te maken met de gascrisis die momenteel speelt. Zo zijn onder andere de gasvoorraden in de EU laag en spelen er rondom Rusland nog altijd spanningen. Het blijft allemaal onvoorspelbaar, en toch scheppen energie-experts een positievere verwachting over de 2e helft van 2022. De energieprijzen zullen dan waarschijnlijk niet meer onredelijk hoog liggen.

Toch blijft de vraag “Gaan de energieprijzen terug naar normaal niveau in 2022” lastig te beantwoorden. Want, wat is normaal niveau? Energie-experts hebben het vòòr de prijsstijging al voorspeld: de energieprijzen zullen stijgen, dat hoort er nu eenmaal bij. We zullen eraan moeten wennen; een samenleving die steeds duurzamer wordt, brengt de nodige kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de emissierechten die steeds hoger worden (een van de oorzaken van de prijsstijgingen).

 

Weten wat u nu betaalt voor een groene energiecontract?


Vul hier onze tool in!
 

Maar, de hoge energieprijs kent ook positieve kanten!

Namelijk:

 • De energiebelastingen op stroom zijn ten opzichte van het vorige jaar flink gedaald. Daarbovenop heeft het kabinet ook de ‘vermindering energiebelasting’ omhoog geschroefd. Hierdoor betalen de meeste energie-afnemers in 2022 een stuk minder energiebelasting!
 • We worden allemaal veel bewuster van onze energie afname. In de eerste plaats vanwege het kostenplaatje; u wilt liever niet teveel betalen voor uw energie. Maar vergeet niet, dit is direct ook een stuk beter voor het milieu. Minder energie verbruik = minder energievervuiling. We moeten met z’n allen dit punt goed in ons achterhoofd houden.
 • De terugverdientijd voor verduurzamingsmaatregelen is nu lager dan ooit! Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen: al het energie wat u zelf opwekt is energie die u niet hoeft in te kopen.

 

Energieprijs 2022 verwachtingen

 

Waarom zijn de energieprijzen ook al weer zo hoog gestegen?

We zetten ’t op een rijtje voor u

Er is al bijna een halfjaar tekort aan gas in Europa en dat heeft deze oorzaken:

 

 • Rusland levert minder gas aan Europa. Er zijn vermoedens dat Rusland op deze manier de druk opvoert zodat de nieuwe, omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 snel in gebruik wordt genomen. Echter duurt dit langer dan verwacht. De gaspijpleiding is nog altijd niet in gebruik, terwijl we het heel hard kunnen gebruiken.
 • Een extra piek in de stroomprijzen ontstond nadat Frankrijk vier kernreactoren uit te zetten voor onderhoud.
 • Door een aardig koud voorjaar in 2021 zijn de gasvoorraden vrij leeggeraakt. Door de hogere energieprijzen in de zomer zijn deze vervolgens minder gevuld.
 • Gas wordt liever naar Azië geëxporteerd; er wordt daar een hogere prijs voor aangeboden.
 • Na de coronacrisis trekt de economie weer aan, waardoor de vraag naar energie vanzelf meer stijgt.
 • Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers in het buitenland.
 • Kolencentrales en kerncentrales in Europa worden steeds vaker gesloten. Dit betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
 • Er wordt minder windenergie opgewekt doordat er minder wind is. Hierdoor stijgt de vraag naar gas automatisch.
 • Hogere emissierechten. De inkoop van energie wordt duurder omdat de overheid een groter prijskaartje hangt aan de uitstoot van Co2.

 

Door het tekort, stijgt de vraag naar gas. Omdat stroom en gas een sterk verband met elkaar hebben, groeit naast de gasprijs, ook de stroomprijs mee. En dat betekent een extra hoge marktprijs.

 

Bron: NOS.nl, Gaslicht.nl

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
28
jun

SDE++ 2022 is van start!

Bekijk artikel
01
jun

Btw op energie van 21% naar 9%!

Bekijk artikel