Nieuws

Lekken in de Nord Stream-gasleidingen

Onzekerheid op de energiemarkt wordt er niet minder op

De Nord Stream 2, de 2 gasleidingen die over de bodem van de Oostzee lopen, brengt al maanden onrust met zich mee. Eerder dit jaar zou de Nord Stream 2 officieel geopend worden, totdat Rusland Oekraïne binnenviel en Duitsland het goedkeuringsproces stillegde. Tot op heden zijn de nieuwe gasleidingen nog altijd niet geopend, dat terwijl er wel recent diverse gaslekken zijn gesignaleerd. En niet alleen bij de Nord Stream 2, óók bij de Nord Stream 1 (de gasleiding die al jaren in gebruik is maar de laatste weken stilligt) zijn er lekken gevonden.

Dat kan geen toeval zijn, denken diverse experts.

 

Direct invloed op de marktprijs

Hoewel de Nord Stream 1 & 2 beide niet in gebruik zijn en de gaslekken daarom geen gevolgen hebben voor onze gasvoorraad, brengen dergelijke incidenten wel extra onzekerheden op de energiemarkt met zich mee. Dat resulteert bijna altijd in energieprijzen die de lucht inschieten, zoals afgelopen maandag dan ook gebeurde. De energieprijs liet een stijging van zo’n 10% zien.

 

Ramp voor het klimaat?

Beide gasleidingen waren/zijn niet in gebruik, maar wel onder druk gevuld met gas. Dat resulteert in gas dat met flinke hoeveelheden de zee instroomt. Zeer slecht voor het milieu, en het laatste dat ons klimaat momenteel kan gebruiken. Aardgas bevat veel methaan, een broeikasgas dat zorgt voor een snelle opwarming van de aarde. Wat de exacte gevolgen zijn is nog onzeker, maar de kans op een grote milieuramp is zeker aanwezig.

 

Bron: RTLnieuws.nl

 

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel