Hoge gasprijs 2021: Ontwikkelingen & verwachtingen
Dit artikel is uit 2021 omvat informatie die niet meer up-to-date is.
De gasprijzen zijn ten opzichte van het begin van vorige maand een klein beetje gedaald. Dat is goed nieuws, maar alsnog hebben we te maken met een extreem hoge energieprijs. Om te vergelijken, deze is zo’n 10x zo duur als vorig jaar. Momenteel ligt de gasprijs (november 2021) voor een megawattuur aan gas zo’n €80,-.
Hoe komt het dat de gasprijs momenteel zo hoog ligt, wat zijn de laatste ontwikkeling en wat zijn de verwachtingen?
Gasprijs 2021: waarom is deze zo hard gestegen?
Er is een tekort aan gas in Europa. En dan, zoals bekend is bij schaarste, schieten de prijzen omhoog. En dat is ook het geval bij de gasprijs 2021. Het tekort aan gas heeft meerdere oorzaken:
- Door een aardig koud voorjaar zijn de gasvoorraden vrij leeggeraakt. Door de hogere energieprijzen in de zomer zijn deze vervolgens minder gevuld.
- Gas wordt liever naar Azië geëxporteerd; er wordt daar een hogere prijs voor aangeboden.
- Na de coronacrisis trekt de economie weer aan, waardoor de vraag naar energie vanzelf meer stijgt.
- Rusland levert minder gas aan Europa. Er zijn vermoedens dat Rusland op deze manier de druk opvoert zodat de nieuwe, omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 snel in gebruik wordt genomen.
- Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers in het buitenland.
- Kolencentrales en kerncentrales in Europa worden steeds vaker gesloten. Dit betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
- Er wordt minder windenergie opgewekt doordat er minder wind is. Hierdoor stijgt de vraag naar gas automatisch.
Door het tekort, stijgt de vraag naar gas. Omdat stroom en gas een sterk verband met elkaar hebben, groeit naast de gasprijs, ook de stroomprijs mee. En dat betekent een extra hoge marktprijs.
Ontwikkeling & verwachting gasprijs
Hoe lang zal deze situatie nog aanhouden? Het is de vraag die niet alleen veel consumenten, maar natuurlijk ook veel leveranciers hebben. Het is lastig te voorspellen, omdat dit niet alleen weers- en marktafhankelijk is, maar ook afhangt van politieke factoren. De onrust op de energiemarkt in Nederland is nog zeker aanwezig.
President Poetin heeft recent aangekondigd dat Rusland weer meer gas gaat leveren aan Europa zodra ze hun eigen voorraden op orde hebben. En dat kan snel gaan. In principe positief nieuws, wat de druk een beetje wegneemt gezien het feit dat zo’n 30 tot 40% van het gas uit Rusland komt. Maar het moet eerst nog gebeuren. Na de aankondiging was er al een kleine prijsdaling waar te nemen.
Gaan we volgend jaar naar normale energieprijzen? Dat is niet zeker. Wel weten we, indien het een strenge winter gaat worden, dit lastig zal worden.
Wat zijn de gevolgen voor u als consument?
Deze ontwikkeling van de gasprijs in 2021 heeft voor u als consument mogelijk gevolgen voor de portemonnee. Heeft u momenteel een vast contract? Dan verandert er nog niks, totdat u deze moet verlengen. Welk tarief u dan zal betalen ligt geheel aan hoe de gasprijs zich zal ontwikkelen.
Zit u momenteel in een variabel contract? Dan betaalt u een prijs op basis van de marktprijs, en die ligt natuurlijk hoog. Per 1 januari zal er een wijziging plaatsvinden van het variabele tarief. Naar verwachting zal deze helaas niet lager uitpakken dan het huidige variabele tarief.
Bent u klant van Innova Energie, of wilt u klant bij ons worden? Bij ons zit u in ieder geval veilig! Door een slimme inkoopstrategie komen wij stabiel uit in deze onrustige tijd. Lees er hier meer over.
Het kabinet is bezig met plannen om afnemers die zijn getroffen door de hoge gasprijs 2021 (en dat is vrijwel iedereen) tegemoet te komen. Binnenkort wordt hier meer over bekendgemaakt.