Duurzaam Nieuws

Gevolgen Coronavirus voor duurzaamheid op korte en lange termijn

Ongeveer twee op de drie bedrijven in de duurzame energiesector zien dat projecten stil komen te vallen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) donderdag.

“Het is zorgelijk dat ook de duurzame energiesector geraakt wordt, omdat de acute crisis van vandaag zo ook gevolgen heeft voor het bestrijden van de ‘langzame crisis’; die van klimaatverandering”, aldus directeur Olof van der Gaag.

Bron: Nu.nl

Op kort termijn heeft het Coronavirus impact op de economie. Bedrijven sluiten, fabrieken staan stil, er is veel minder woon-werk verkeer. Dit heeft direct impact op de uitstoot van CO2.

Door de lockdown op 23 januari in Wuhan is het normale leven daar stilgelegd. Als gevolg is er nog nooit eerder zo’n grote daling in luchtvervuiling en CO2 uitstoot gemeten. Ook in Madrid is er 14% minder verkeer in de spits. De stad had vorig jaar nog moeite om de richtlijnen van de EU te halen om de luchtvervuiling te beperken.

Bron: Politico.eu

Uiteindelijk is het een verschrikkelijke situatie en zullen wij onze lessen moeten trekken uit de gevolgen op korte en lange termijn. De impact van onze economie en de negatieve gevolgen voor een duurzame wereld zijn door het stilleggen duidelijker dan ooit. Maar doordat alles stil ligt, komen inkomsten, banen en uiteindelijk de aanlevering van essentiƫle producten van miljoenen mensen in gevaar. 1 ding is duidelijk, onze economie moet op lange termijn duurzamer met energie omgaan.

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
10
apr

Historisch lage energieprijzen

Bekijk artikel
11
mrt

SDE+ 2020 start 17 maart

Bekijk artikel