DuurzaamNieuws

Gevolgen coronavirus voor duurzaamheid op korte en lange termijn

Een crisis bestrijden in crisistijden

Ongeveer twee op de drie bedrijven in de duurzame energiesector zien dat projecten stil komen te vallen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) donderdag. “Het is zorgelijk dat ook de duurzame energiesector geraakt wordt, omdat de acute crisis van vandaag zo ook gevolgen heeft voor het bestrijden van de ‘langzame crisis’; die van klimaatverandering”, aldus directeur Olof van der Gaag.
 
Op kort termijn heeft het Coronavirus impact op de economie. Bedrijven sluiten, fabrieken staan stil, er is veel minder woon-werk verkeer. Dit heeft direct impact op de uitstoot van CO2. Door de lockdown op 23 januari in Wuhan is het normale leven daar stilgelegd. Als gevolg is er nog nooit eerder zo’n grote daling in luchtvervuiling en CO2 uitstoot gemeten. Ook in Madrid is er 14% minder verkeer in de spits. De stad had vorig jaar nog moeite om de richtlijnen van de EU te halen om de luchtvervuiling te beperken. Een lichtpuntje in deze tijden.
 
Uiteindelijk is het een verschrikkelijke situatie en zullen wij onze lessen moeten trekken uit de gevolgen op korte en lange termijn. De impact van onze economie en de negatieve lange termijn gevolgen voor een duurzame wereld zijn door het stilleggen duidelijker dan ooit. Maar doordat alles stil ligt, komen inkomsten, banen en uiteindelijk de aanlevering van essentiële producten van miljoenen mensen in gevaar. Eén ding is duidelijk, onze economie moet op lange termijn duurzamer met energie omgaan.
 
Lees ook: Groen herstel na coronacrisis
 

Bronnen: Nu.nl, Politico.eu
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel