DuurzaamNieuws

Groen herstel na de coronacrisis

Herstelmaatregelen moeten én kunnen duurzamer

De cijfers liegen er niet om. De gevreesde tweede virusgolf van COVID-19 is in volle gang bezig. Eerder schreven we over de grote daling in CO2-uitstoot en luchtvervuiling die deze crisis met zich mee brengt, maar dat we daartegenover vrezen voor de negatieve gevolgen op langer termijn. Duurzaamheid is tijdens deze crisis niet minder urgent, dat stond centraal in de Troonrede van 2020. Maar waar blijft het groen herstel beleid dan?

 

Groen herstel beleid moet komen van de overheid

De nadruk ligt in deze tijd op de gezondheid van de samenleving. Toch zijn er andere landen die al plannen hebben om de economie groener op te bouwen na de coronacrisis. Nederland loopt achter de feiten aan en lijkt nu alleen oog te hebben voor de korte termijn problemen. Daarom is het nodig dat de Nederlandse overheid met een pakket stimuleringen en investeringen komt die niet alleen de economie opbouwen, maar óók het klimaat helpen. Verschillende partijen, zoals milieu-organisatie Natuur & Milieu, de VN, de Milieubank en zelfs grote multinationals als KLM, Shell en Heineken, roepen dit op. Want, het herstel moet én kan duurzamer. Daar staan wij als duurzame energieleverancier ook zeer zeker achter.

 

Coronacrisis als kans voor het klimaat

De coronacrisis geeft ons een moment van bewustwording. We zien wat de impact is van de maatregelen op het klimaat. Dit stelt ons in de gelegenheid om na te denken over de toekomst en de indeling hiervan. Zo vindt er een digitale transformatie plaats; we zien met z’n allen de voordelen van werken en ontmoeten op afstand. Ook ons consumptiegedrag zal waarschijnlijk blijvend veranderen. Het afnemen van reizen zal een ander karakter hebben om maar een voorbeeld te noemen. Het is wederom aan de overheid deze ontwikkelingen na de crisis te blijven stimuleren. Zo kunnen we toch nog iets positiefs halen uit alle veranderingen waar we met z’n allen door heen moeten!

 

Lees ook: Gevolgen Coronacrisis voor duurzaamheid op korte en lange termijn

 

Bronnen: Trouw.nl, Emerce.nl, Duurzaambedrijfsleven.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel