Duurzaam

Hoe werkt zonne-energie?

Energie uit de zon, zo werkt het

Hoe werkt zonne energie… Iedereen heeft het zich vast wel eens afgevraagd. De bekendste techniek voor het opvangen van zonne-energie is door middel van een zonnepaneel. Dat u met zonnepanelen uw eigen groene energie kunt opwekken en financieel voordeel kunt behalen, wist u vast al. Maar hoe werkt zonne-energie en een zonnepanelensysteem eigenlijk? Lees het korte antwoord hier.

 

Zo werkt zonne-energie

Zonne-energie wordt door de zon uitgestraald, waarna het wordt opgevangen door een zonnepaneel. Zonnepanelen zijn eigenlijk gewoon twee tegen elkaar gedrukte platen van halfgeleidend materiaal met zonnecellen daartussen.

Tenminste één van die platen is transparant, zodat zonnestraling makkelijk in de cellen kan komen en er een elektrisch veld ontstaat. Door het silicium en fosfor in de platen kan de opgewekte elektriciteit uit de zonne-energie zich dan via de bekabeling verplaatsen naar de omvormer.

Een omvormer is een soort kastje dat de gelijkstroom omzet in wisselstroom, zodat u de elektriciteit die u gewend bent in huis kunt gebruiken.

Zo werkt zonne energie, simpel gezegd.

Hoe werkt zonne-energie?

 

Zonne-energie meten is weten

Als uw zonnepanelen eenmaal aan de slag zijn, wilt u natuurlijk weten en bijhouden wat ze aan zonne-energie opleveren. Daarvoor heeft u een meetstation nodig. Die meet continu het vermogen van de zonnepanelen en laat ook zien of alles naar behoren werkt. Zo heeft uw zonnepanelensysteem geen geheimen voor u en bent u meteen op de hoogte als er eventuele problemen optreden. U wilt natuurlijk zoveel mogelijk zonne-energie opwekken en profiteren van de voordelen!

 

Bronnen: Milieucentraal.nl

 

Lees ook:
Zonnepanelen zonder salderingsregeling
Omgekeerde zonnepanelen
Wind- en zonne-energie populairste energiebronnen

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel