Nieuws

Hoogste inflatie sinds tijden door energiemarkt

Producten en goederen 5,2% (!) duurder geworden, vooral wegens energie

Jarenlang was er gebrek aan inflatie, maar het afgelopen jaar hebben we het zeker wél gemerkt. In november werd zelfs de hoogste inflatiestijging gemeten sinds 1982. De producten en goederen voor consumenten zijn in oktober 2021, 5,2% duurder geworden dan een jaar eerder. De grootste ‘boosdoener’? De hoge energieprijzen. Zo was de gasprijs in november maar liefst 53% duurder dan een jaar eerder; voornamelijk door het tekort aan deze grondstof in Europa.

Meer lezen over de huidige hoge energieprijs? Klik hier

 

Einde van de coronacrisis, begin van de prijsstijgingen

Na een aantal strenge lockdowns lijkt het langzaamaan terug te gaan naar normaal. Ook al zijn we er nog niet, sommige spreken over het einde van de coronacrisis die ergens vanaf de lente begon. Wat inderdaad wel aantrok en nog steeds aantrekt is de economie. Door de onverwachte snelle groei in de economie steeg ook de vraag naar producten en diensten hard. Met als gevolg: meer grondstoffen en transport (vooral vervoer met containers). Precies om die reden waarom ook uiteindelijke de inflatie omhoog schoot.

 

inflatie 2021 energieprijzen

 

De vraag is hoelang de inflatiestijging zal blijven aanhouden. Wat betreft de energieprijzen is het ook een lastig een verwachting te scheppen. Toch wordt er gedacht dat de prijzen voor stroom en gas weer wat goedkoper worden. Maar dit hoeft niet te betekenen dat ook de inflatie lager wordt…

 

Bron: Volkskrant.nl, NOS.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel