BesparenNieuws

Uw energierekening vanaf 1 januari 2024

Er gaat het één en ander veranderen in het nieuwe jaar, ook voor u!

2024 brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee die invloed hebben op uw energiekosten. Zo worden er wijzigingen doorgevoerd in de energiebelasting en netbeheerkosten (twee componenten in de opbouw van uw energierekening), én stopt het prijsplafond voor energie. Ontdek hier alle details.


 

1. Einde van het Prijsplafond

Eén van de meest opvallende veranderingen is het einde van het prijsplafond voor energie. Deze regeling werd in 2023 in het even geroepen door de overheid om Nederlandse huishoudens te compenseren voor de hoge energiekosten. Gelukkig zijn de energieprijzen inmiddels weer gedaald tot een ‘normaler niveau’. Het prijsplafond vervalt dan ook per 1 januari 2024. Puntje bij paaltje betekent dit dat de prijsplafond-korting vervalt voor klanten.

Hoe weet ik of mijn prijsplafond-korting vervalt?

Bent u een kleinverbruiker, wordt er energie geleverd aan uw woonadres (of werkplek), én heeft u energietarieven die boven het prijsplafond maximumtarief van € 0,40 per kWh elektriciteit en € 1,45 per m3 gas (inclusief overheidsheffingen en btw) liggen? (Bekijk uw tarieven in Mijn Innova als klant van Innova Energie, of bekijk uw termijnnota’s).
Dan heeft u in 2023 een prijsplafond-korting gekregen, die zal vervallen. Houd er rekening mee dat uw energierekening hoger uit zult vallen in 2024. Als klant van Innova Energie wordt uw termijnbedrag hierop niet automatisch aangepast. Daarom geven wij het advies deze zelf te verhogen in Mijn Innova.


Einde van het prijsplafond

 

2. Energiebelasting 2024

Vanaf 1 januari 2024 gaat de energiebelasting op stroom en gas veranderen. Hierbij daalt de energiebelasting op stroom naar verwachting van € 0,15 naar ongeveer € 0,13 per kWh. Voor gas neemt de energiebelasting toe. De verwachting is dat deze van € 0,59 per m³ naar ongeveer € 0,71 per m³ stijgt. De definitieve energiebelastingen zijn nog niet vastgesteld en worden eind december door de overheid bekend gemaakt. Op het totale bedrag aan energiebelasting dat u moet betalen, geeft de overheid korting. Dit noemen we ook wel vermindering energiebelasting. De vermindering energiebelasting wordt verhoogd van € 596,86 naar € 631,39. U krijgt dus meer terug.


Belasting op stroom daalt

Belasting op gas stijgt

Vermindering energiebelasting wordt verhoogd

 

3. Verwachte Stijging in Netbeheerkosten

Netbeheerkosten zijn de kosten die uw netbeheerder rekent voor uw energieaansluiting en het transport van energie. Deze kosten gaan naar verwachting met € 5,- tot € 10,- per maand omhoog.


Netbeheerkosten stijgen

 

4. Energietoeslag en Tijdelijk Noodfonds Energie

De eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen die eerder werd uitgekeerd, wordt niet voortgezet in 2024. Echter, het Tijdelijk Noodfonds Energie, opgezet om huishoudens met hoge energiekosten en lagere inkomens te helpen, blijft wel beschikbaar in 2024. Het Tijdelijk Noodfonds Energie biedt ondersteuning aan diegenen die het meest getroffen worden door de stijgende energieprijzen.


 

Wat betekent dit voor uw energierekening?

De impact van deze wijzigingen hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals uw stroom- en gasverbruik en bijvoorbeeld of u de prijsplafond-korting ontving in 2023. Voor een gemiddeld huishouden kan dit leiden tot een toename van de jaarlijkse energiekosten, terwijl huishoudens zonder gasverbruik mogelijk een verlaging zien. Het is belangrijk om te benadrukken dat sommige wijzigingen nog niet definitief zijn en afhankelijk zijn van verdere ontwikkelingen.

Het is een goed moment om na te denken over energiebesparende maatregelen in huis. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van uw woning, het investeren in zonnepanelen, of het vervangen van oude apparaten door energiezuinigere modellen. Meer weten over besparingstips? Bekijk hier al onze tips.

 

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel