BesparenNieuws

Let op! Gas kan duurder worden in de winter 

De dagen worden weer korter en de temperatuur daalt. Voor velen betekent dit niet alleen een extra uurtje slaap, maar ook zorgen over een stijgende gasrekening. We willen allemaal comfortabel en warm zitten in ons huis. Maar door recente wereldgebeurtenissen zoals de onrust in Israël, kan de rekening dit jaar nog hoger uitvallen dan verwacht. Dit artikel legt uit welke factoren effect kunnen hebben op de gasprijzen, zodat jij goed voorbereid de wintermaanden in kunt gaan.

Waarom stijgen de gasprijzen tijdens koude winters?

Het is een bekend fenomeen: zodra de winter inzet, neemt de vraag naar gas toe. Deze toegenomen vraag kan zorgen voor fluctuerende gasprijzen. Een recent rapport van investeringsbank Morgan Stanley toont aan dat in extreem koude winters de gasprijs kan stijgen tot wel 100 euro per MWh. Dit vertaalt zich naar bijna 2 euro per kuub voor consumenten. En met het wegvallen van het prijsplafond in 2024, is het nu extra belangrijk om voorbereid te zijn op deze mogelijke stijgingen.

Impact van wereldgebeurtenissen op gasprijzen

De politieke en economische situatie speelt naast seizoensgebonden factoren een belangrijke rol in de gasprijzen. Recentelijk hebben gebeurtenissen zoals de onrust in Israël, schade aan gaspijpleidingen in de Oostzee tussen Finland en Estland, en stakingen in gasfabrieken in Australië directe invloed gehad op het aanbod van gas. Deze gebeurtenissen kunnen, vanwege de stijgende vraag naar gas in de wintermaanden, leiden tot een gespannen gasmarkt.

Kies voor zekerheid deze winter

Het is momenteel moeilijk te voorspellen hoe de gasprijzen zich zullen ontwikkelen vanwege de onzekerheden op de markt. Daarom is het verstandig om deze winter voor zekerheid te kiezen. Bekijk je huidige energiecontract. Loopt het bijna af of heb je een variabel of dynamisch tarief? Overweeg dan om over te stappen naar een vast contract. Hierdoor weet je vooraf wat je elke maand betaalt en kom je niet voor verrassingen te staan.

Bekijk je persoonlijke aanbod hier.


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook

 

NOS. (2023, 10 oktober). Gas- en telecomverbinding tussen Finland en Estland beschadigd, mogelijk sabotage. NOS. https://nos.nl/artikel/2493598-gas-en-telecomverbinding-tussen-finland-en-estland-beschadigd-mogelijk-sabotage

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel