Duurzaam

Luchtvervuiling tijdens oud & nieuw

Minder lichtpuntjes in de lucht tijdens jaarwisseling 2020-2021 een lichtpuntje voor het milieu

De luchtvervuiling tijdens oud en nieuw blijkt behoorlijk te zijn. Hoe leuk het afsteken van vuurwerk is, zo slecht is het voor het milieu vanwege de vele fijnstofdeeltjes die vrijkomen. Deze deeltjes dalen neer en hopen op in de Nederlandse bodem. Met name zware metaaldeeltjes als antimoon, koper, strontium en barium zijn schadelijk voor mens, dier en natuur of zijn zelfs giftig.

Dit jaar is er in de tijdelijke COVID-19 wet een vuurwerkverbod vastgelegd. Ongevallen door vuurwerk kan de zorg er niet bij hebben. De druk is hier al hoog genoeg. Niet alleen zullen er minder ongelukken gebeuren, ook scheelt dit enorm in de luchtvervuiling

 

Fijnstofconcentratie zal dit jaar tijdens jaarwisseling minder hoog pieken

De stedelijke concentratie van vervuilende fijnstofdeeltjes in de lucht wordt normaal gesproken per kubieke meter op zo’n 40 microgram gesteld. Bij voorgaande jaarwisselingen schoot dit percentage (letterlijk en figuurlijk) om 00:00 naar een gemiddelde van een spectaculaire 540 microgram per m3 . Dat is bijna 14 keer zo veel als een gewone dag! Afhankelijk van de weersomstandigheden zakt dit percentage weer na een paar uur.

Gezien het vuurwerkverbod uit de COVID-19 wet, zal dit percentage aanzienlijk lager liggen bij jaarwisseling 2020-2021. Dit is positief voor het milieu; minder stofdeeltjes komen vrij, er belandt minder overgebleven vuurwerkafval in de natuur en ook dieren (met name vogels) zullen minder optrekken naar rustigere gebieden.

 

Wat u zelf kunt doen om luchtvervuiling tijdens oud en nieuw te verminderen

 

  • Verminder afsteken van vuurwerk. U kunt bijvoorbeeld met de buren gezamenlijk vuurwerk regelen of naar een vuurwerkshow gaan. Helaas zit dit er echter niet in bij oud en nieuw 2020-2021.
  • Koop nooit illegaal vuurwerk. Dit kan zeer schadelijk stoffen (zoals cadmium) bevatten.
  • Koop geen vuurwerk waar plastic in verwerkt is. Plastic breekt nog minder snel af in de natuur.
  • Ruim afgestoken vuurwerk op straat zo snel mogelijk op.
  • Sluit alle ramen en vensterluiken om te voorkomen dat er fijnstof in huis belandt.
  • Zelf veel last van de luchtvervuiling? Blijf desnoods een paar uur na middernacht binnen.

 

Bronnen: Quest, Milieucentraal

 

Lees ook:
Effect coronacrisis op wereldwijde CO2-uitstoot

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
24
sep

Energie in 2024: Update van Prinsjesdag 2023

Bekijk artikel
31
aug

Salderingsregeling en zonnepanelen: Alles wat je moet weten

Bekijk artikel