BesparenDuurzaam

Maak het verschil

Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. De aarde warmt op omdat er te veel broeikasgassen, zoals CO2, in de lucht komen. Minder CO2 uitstoten is het gemeenschappelijke doel van het Klimaatakkoord. Maar wat kunt u nu zelf doen voor het klimaat? Het is soms makkelijker dan u denkt. Door te letten op uw eigen CO2 afdruk maakt u niet alleen een verschil voor het klimaat maar ook in uw portemonnee.

Dit kunt u zelf doen voor het klimaat:

  • Maak uw huis energiezuiniger en wek zelf energie op.
  • Pak vaker de fiets of trein en ga elektrisch rijden.
  • Vermijd vliegreizen en ga lekker in Nederland op vakantie.
  • Eet meer plantaardige en minder dierlijke producten en voorkom voedselverspilling.
  • Doe langer met kleding of koop tweedehands en recycle.
  • Ga efficiënt en energiezuinig om met verwarming en apparaten.

Haal rendement uit uw woning

Uw woning isoleren levert veel rendement op. Door uw huis beter te isoleren stijgt bovendien u wooncomfort en dalen de vaste lasten. Uw spaargeld investeren in woningisolatie is een verstandige en rendabele investering. De uitstoot van CO2 wordt direct minder en u wint de kosten terug op de energierekening.

Eet vooral plantaardig

Voedsel veroorzaakt vooral CO2-uitstoot bij de teelt en bij het vervoer. Stoppen met eten is natuurlijk geen optie, maar u kunt wel wat vaker vegetarisch eten en minder voedsel weggooien. Laat vooral lamsvlees en rundvlees staan, die zorgen voor de meeste uitstoot van broeikasgassen. Kies daarnaast liever voor noten, peulvruchten en groenteburgers dan voor kaas. De grootste klapper maakt u natuurlijk als u alleen plantaardig eet.

Simpel toepasbare bespaartips in huis

Energie besparen is ook een kwestie van doen en laten, zonder dat u enorm veel hoeft te investeren. Bijvoorbeeld door slim te verwarmen, korter te douchen en de was op te hangen. Vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. Opgeteld hebben slimme besparingen groot effect op de energierekening èn uw CO2-uitstoot!

Met stip op 1 staan de 6 tips om te verwarmen zonder verspillen. Zet de thermostaat laag voordat u naar bed gaat en verwarm geen ruimtes waar u niet bent. Zo kunt u gemiddeld 600 euro besparen! Hoe slechter de isolatie van uw huis, hoe meer u kunt besparen door op uw gedrag te letten. In een groot oud huis kan er jaarlijks gemiddeld 1450 euro aan gas worden bespaart. In een nieuw appartement is dat een paar tientjes.

Daarnaast zijn korter douchen, de was ophangen in plaats van in de droger te stoppen en apparaten niet onnodig op stand-by laten staan een simpel toepasbare bespaartips. Let dan voor op energieslurpers en verspillers in huis, deze spoort u makkelijk op met een energieverbruiksmanager.

Bron: Milieu Centraal

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel