BesparenDuurzaam

Makkelijk besparen

Energie besparen kan makkelijker zijn dan u denkt. Met kleine aanpassingen en zonder grote investering kunt u de energiekosten toch flink laten zakken. Het is een kleine moeite om deuren in huis dicht te doen, korter te douchen, lampen uit te doen en apparaten niet op standby te laten staan. Alles bij elkaar scheelt toch een hoop op de energierekening!

Bespaartips voor apparaten en verlichting

Ruim 30 procent van de energierekening betreft stroomverbruik. Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten en verlichting, kunt u flink besparen op de energierekening.

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 3.000 kWh aan stroom, wat neerkomt op zo’n 690 euro (prijspeil 2019). Apparaten zijn wel steeds energiezuiniger maar we hebben er steeds meer. Let daarom bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid, herkenbaar aan het energielabel A+++. Het A+ label is bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, het minst zuinige label. Een koelkast met A+ label lijkt misschien zuinig, maar gebruikt 2 keer zoveel stroom als een koelkast met 3 plusjes.

Het is ook verstandig om kritisch naar uw koelkast of vriezer te kijken. Heeft u namelijk een koelkast of vriezer van acht jaar of ouder. Dan loont het om deze te vervangen, ook al werken ze nog prima. Koelkasten worden namelijk steeds zuiniger. De energie die wordt bespaart als een koelkast wordt vervangen, weegt ruimschoots op tegen de impact op het milieu van het maken van de nieuwe koelkast.

Daarnaast gaat er zo’n 13% van het stroomverbruik op aan verlichting. Vervang daarom gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kunt u flink besparen op de kosten van verlichting, een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp. Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als u een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.

Bron: Milieu Centraal

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel