DuurzaamOndernemen

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

“MVO betekent meer dan alleen uitvoeren van duurzame bedrijfsactiviteiten”

De betekenis van maatschappelijk verantwoord ondernemen, afgekort MVO, is niet voor alle ondernemers even duidelijk. Dit terwijl MVO een steeds belangrijker aandachtspunt wordt én moet worden binnen organisaties. In een uitputtende wereld zijn het vooral bedrijven die een groot verschil kunnen maken in het welzijn van de maatschappelijk. Dus, wat is MVO dan precies? U leest het in dit artikel.

 

MVO betekenis

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (in het Engels Social Corporate Responsibilty), een begrip dat meer inhoudt dan de meeste ondernemers denken. Het gaat namelijk verder dan alleen het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten op een verantwoordelijke manier. MVO betekent weliswaar dat een bedrijf verantwoordelijkheid draagt voor de maatschappij. Maar het gaat er om dat dit op zo’n manier gebeurt dat het bedrijf dit ook oprecht belangrijk vindt. Niet omdat het moet en niet omdat het wordt verwacht.
Een onderneming kan dit bereiken door dit stukje belang voor de wereld op te nemen in het business-/verdienmodel en zelfs in het bedrijfs-DNA. Het is een fundamentele verandering die kan leiden tot positieve resultaten, niet alleen op sociaal vlak of voor het milieu, ook voor het bedrijf zelf. Denk hierbij aan een beter financieel rendement en imago.

Als je onderneemt met respect voor mens en milieu, dan pas is uw bedrijf toekomstbestendigt”, aldus Wineke Haagsma, Directeur Corporate Responsibility van PwC.

 

Een maatschappelijk verantwoord ondernemen-beleid kent drie pijlers die in balans moeten staan:

People
De eerste pijler beslaat de sociale kant van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De mens staat hier centraal, zowel binnen als buiten organisatie. Intern betekent dit het formeren van een motiverende, gezonde en kansrijke werkomgeving. Extern kan het gaan over mensen die hulp kunnen gebruiken, zoals mensen met een beperking of in armoede. Het creëren van werkkansen of steunen van nationale of internationale goede doelen is hier een voorbeeld van.

Planet
Deze pijler duidt vooral op een steentje bijdragen om de klimaatveranderingen (zover mogelijk) tegen te gaan en het milieu te beschermen. Het reduceren van afval, energie en Co2, recyclen, steunen van milieuorganisaties en het gebruik maken van zoveel mogelijke duurzame middelen vallen hieronder. Duurzame bedrijfsoplossingen als deze komen dan goed van pas.

Profit
Het uitgangspunt van een MVO-beleid is dat het niet alleen een positief effect heeft op de mensheid en natuur en daar verantwoordelijkheid voor draagt, maar uiteindelijk ook goed is voor de onderneming zelf. Consumenten die steeds bewuster gaan leven, maar ook kritischer worden geven steeds meer om eerlijke, duurzame bedrijven en producten. Maar denk ook aan productiever personeel als gevolg van fijnere arbeidsomstandigheden. Op langer termijn belonen deze MVO-acties met een hoger financieel rendement, oftewel profit.

 

maatschappelijk verantwoord ondernemen betekenis

 

Voorbeelden maatschappelijk verantwoord ondernemen

 

Enkele concrete voorbeelden van MVO-activiteiten zijn:

 • Duurzame energieoplossingen installeren, zoals zonnepanelen, laadpalen en infraroodverwarming
 • Energiebesparende maatregelen ondernemen
 • Recyclen en afvalvermindering realiseren
 • Sponsoren van of doneren aan maatschappelijk-sociale projecten en goede doelen
 • Bedrijfsprocessen zoals productie en transport duurzaam inrichten
 • Duurzame producten in het assortiment opnemen
 • Werk bieden aan mensen met een beperking of achterstand
 • Intern medewerkersbeleid om bijvoorbeeld gezondheid, kennis of sociale betrokkenheid te bevorderen
 • Open dagen/activiteiten organiseren voor scholieren, studenten, werkzoekenden of zelfs klanten
 • Samenwerkingen met duurzame partijen of leveranciers aangaan

 

Voorbeeld: MVO-beleid van energieleverancier Innova Energie

Als duurzame energieleverancier kun je op het gebied van duurzaam ondernemen niet achterblijven. Het is wel duidelijk dat een uitgekiend MVO-beleid dan niet kan ontbreken. Als u kijkt naar de kernwaarden, missie en visie van ons bedrijf, ziet u dan ook dat maatschappelijk verantwoord ondernemen ten grondslag ligt aan ons DNA. Per pijler kan dit als volgt worden toegelicht:

 • People
  Bij ons zijn de medewerkers de motoren achter ons succes, goede arbeidsomstandigheden en een fijne werkomgeving liggen hier ten grondslag aan. Daarnaast leveren wij ook positieve energie aan de wereld om ons heen. Zo zijn wij bijvoorbeeld sponsor van een jeugdsportteam en donateurs van Stichting Jarige Job, een organisatie die ervoor zorgt dat kinderen hun verjaardag kunnen vieren als er thuis geen geld voor is. Tot slot creëren we werkkansen voor mensen met een beperking. Een voorbeeld hiervan is dat een deel van onze zonnepanelen wordt geassembleerd door mensen met een beperking.
 • Planet
  Het is onze missie om zoveel mogelijk consumenten en ondernemers een actieve bijdrage te laten leveren aan de energietransitie en alle energiedoelen voor een duurzamere samenleving. Dit doen wij door hen te voorzien in duurzame energieoplossingen. Daarnaast proberen wij zoveel mogelijk duurzame bedrijfsmiddelen te gebruiken, afval te scheiden, en mee te doen met diverse duurzaamheidsacties
 • Profit
  Een gezond profit-bedrijf kan in de meeste gevallen helaas niet bestaan uit alleen maatschappelijke/sociale activiteiten. Er zal geld in het laatje gebracht moeten worden om de kosten en investeringen te kunnen betalen. Het verdienmodel van ons, Innova Energie, bestaat uit het verkopen van duurzame energiecontracten met 100% groene stroom, maar daarnaast óók duurzame energieoplossingen voor thuis en kantoor. Denk hierbij aan zonnepanelen, laadpalen en infrarood verwarmen. Hiermee kunnen wij op een duurzame manier profit maken.

 

 

Duurzame energieoplossingen om direct te werken aan ‘planet’ en ‘profit’

Om de eerste stappen te zetten in uw MVO-beleid (en om aan alle energieverplichtingen te kunnen voldoen), is het een goed idee te bekijken of een duurzame energieoplossing voor uw bedrijf passend is. Dit is een relatief gemakkelijke manier om te beginnen met duurzaam ondernemen; u werkt dan direct aan niet alleen de MVO-peiler ‘planet’, maar ook aan de peiler ‘profit’. Duurzame energieoplossingen hebben namelijk een terugverdientijd, waardoor het u uiteindelijk winst oplevert.
Doet u liever geen investering? U kunt ook uw dak verhuren voor de plaatsing van zonnepanelen. Zo zijn de eerste stappen in uw MVO-beleid zo gezet. Benieuwd naar alle opties?

 

Bekijk hier onze zakelijke duurzame energieoplossingen

 

 

De betekenis van maatschappelijk verantwoord ondernemen is dus meer dan slechts een aantal veranderingen doorvoeren in uw organisatie. Een goed MVO-beleid betreft een grondige aanpak die het DNA van uw bedrijf verandert. Wel kunt u met verschillende duurzame oplossingen de eerste stappen zetten.

 

Bronnen: MVONederland.nl, Dedikkeblauwe.nl

 

Lees ook:
Zakelijk grootverbruikers worden energiezuiniger
Subsidies en fiscale regelingen om te besparen op zonnepanelen
Steeds meer sportverenigingen duurzaam door zonnepanelen
Bewust omgaan met energie om energievraag te verminderen

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel