BesparenDuurzaam

Nieuwe kookplaat? Gas of inductie?

Welke keuze moet je maken als je op zoek bent naar een nieuwe kookplaat? Gas of inductie?

Veel mensen beschouwen gas nog steeds als de beste optie, maar inductie is populair aan het worden. Koken op inductie is goedkoper dan op een traditionele elektrische kookplaat. Maar is het ook voordeliger, veiliger en makkelijker in gebruik dan gas? Laten we het vergelijken.

Inductie werkt door middel van elektrische spoelen die elektromagnetische golven genereren. Zodra je een magnetische pan op het vuur zet, worden de golven omgezet in een veld dat alleen de pan verhit. Als je de pan verwijdert, verdwijnt het veld en koelt de inductieplaat af.

Koken op inductie is goedkoper dan gas, maar gas is nog steeds goedkoper als energiebron dan elektriciteit. Bij inductie gaat 90% van de energie naar het verwarmen van de pan, terwijl bij gas slechts 60% hiervan het geval is. Echter, de energiekosten zijn meer dan dubbel zo hoog bij inductie.

Inductie is makkelijker in gebruik dan gas, maar heeft ook zijn nadelen. Je kunt alleen op inductie koken met magnetische pannen. Als je deze niet hebt, moet je extra pannen aanschaffen. Bovendien wordt de warmte pas opgewekt zodra de pan de inductieplaat raakt, wat betekent dat je niet kunt wachten tot het vuur afkoelt.

In conclusie is gas goedkoper dan inductie. Een gasfornuis is meestal goedkoper om aan te schaffen en om te gebruiken. Een inductiefornuis is efficiënter en verbruikt minder, maar de kosten voor elektriciteit zijn hoger dan de kosten voor gas, waardoor het uiteindelijk meer kost. Bovendien is er bij gas niet het nadeel dat je speciale pannen nodig hebt.

Wat is het verschil tussen elektrisch en inductie?

Het verschil tussen een elektrische kookplaat en een inductie kookplaat zit in hoe ze de hitte overdragen. Bij een elektrische kookplaat wordt de hitte direct door de kookplaat zelf overgedragen op het pannen. Bij een inductiekookplaat werkt het door middel van magnetische inductie, waarbij de hitte wordt gegenereerd in de bodem van de pan zelf en niet door de kookplaat. Dit resulteert in een snellere en efficiëntere verwarming van de pan en minder energieverbruik.

5 Nadelen van koken op inductie

  • Magnetische pannen vereist: Inductiekoken kan alleen met magnetische pannen, dus als je geen geschikte pannen hebt, moet je extra pannen kopen.
  • Duurdere aanschafprijs: Een inductiekookplaat is doorgaans duurder dan een gas- of elektrische kookplaat, waardoor de initiële aanschafkosten hoger zijn.
  • Elektriciteit nodig: Inductiekoken vereist elektriciteit, wat betekent dat je niet op inductie kunt koken wanneer de stroom uitvalt.
  • Nadelen bij het bepalen van de juiste temperatuur: Omdat een inductiekookplaat snel opwarmt, is het soms moeilijk om de juiste temperatuur te bepalen.
  • Moeilijk te repareren: Inductiekookplaten zijn ingrijpender en moeilijker te repareren dan gas- of elektrische kookplaten, wat betekent dat reparaties duurder en tijdrovender kunnen zijn.

5 Voordelen van koken op inductie

  • Efficiëntie: Inductiekookplaten verwarmen snel en nauwkeurig door het gebruik van magnetische velden. Hierdoor is er minder verlies van warmte, waardoor het koken op inductie energiezuiniger is.
  • Veiligheid: Doordat de warmte alleen wordt gegenereerd wanneer er contact is met het kookgerei, zijn inductiekookplaten veiliger dan traditionele elektrische kookplaten. Er is minder risico op brand, omdat het kookoppervlak niet heet wordt wanneer het niet in gebruik is.
  • Gemak: Inductiekookplaten hebben een snelle respons op het aanpassen van de temperatuur, waardoor het eenvoudiger is om het kookproces onder controle te houden.
  • Hygiëne: Inductiekookplaten zijn gemakkelijk schoon te maken, omdat het oppervlak niet porieus is en geen kieren of spleten heeft waarin voedselresten kunnen blijven zitten.
  • Je bent een stap dichterbij een gasloze woning.
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel