BesparenDuurzaamEnergiefeiten

Energieneutraal wonen met een nul-op-de-meter-woning

Nul op de meter woningen, dé woningen van het nu en de toekomst.

In de duurzaamheidswereld wordt het een steeds groter begrip, en ook op bouwbeurzen wordt er regelmatig over gesproken: de nul op de meter-woning. Projectontwikkelaars bieden dergelijke huizen aan met de garantie van een energierekening van €0,- per jaar. En dat past binnen het plaatje van de energiedoelstellingen, waaronder een energieneutrale bebouwde omgeving in 2050.

 

Nul op de meter woning: een definitie

Een 0 op de meter woning, ook wel een NOM woning/nom woning of energieneutraal huis genoemd, is een woning met een netto energieverbruik van 0 of minder. Dit is enerzijds te bereiken door het opwekken van eigen, lokale energie, denk aan zonnepanelen met als ondersteuning slim meetapparatuur. En anderzijds de woning zo energiezuinig mogelijk in te richten, zoals:

 

  • Goede isolatie (muren, daken, vloeren)
  • HR++ glas
  • Dicht van kieren/tocht tegengaan
  • Goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning
  • Warmtepomp/zonneboiler
  • Verwarmingen die op lage temperaturen werken
  • Energiezuinig apparatuur en producten
  • En natuurlijk energiebewuste huiseigenaren

Een nul-op-de-meter-woning heeft in de meeste gevallen geen gasaansluiting.

 

0 op de meter woningen

 

Renoveren of bouwen

De nom woningen, ze zijn er in Nederland al volop en er komen er elke dag meer bij. De overheid heeft als regel voor nieuwbouwcorporaties gesteld dat alle nieuw te bouwen huizen vanaf dit jaar (2021) bijna of volledige energieneutraal moeten zijn. Een bijna energieneutraal huis is volledig energieneutraal te maken door extra maatregelen die huiseigenaren zelf kunnen treffen.

Uw eigen huis renoveren en omtoveren tot energieneutraal behoort ook tot de mogelijkheden. Hiervoor een een duurzaam renovatieplan nodig. Eén van de maatregelen die zeker weten terug moeten komen zijn isolatiemateriaal (kies voor hoge isolatiewaarden!) en zonnepanelen. Er zijn diverse subsidies, regelingen btw-tarieven voor u gebruik van kan maken, waardoor het renoveren een stuk interessanter wordt.

 

Hoe voordelig is een 0 op de meter woning?

Een energierekening van €0,- per jaar klink natuurlijk erg aantrekkelijk. Het scheelt enorm in de vaste kosten. Natuurlijk staat daartegenover dat de koopprijs van een 0-op-de-meter-woning een stuk duurder is dan een gemiddeld koophuis. Of als u uw huis energieneutraal laat maken moet u rekening houden met de redelijk hoge investeringskosten. Daarnaast is in de praktijk een energiesaldo van 0 alleen te bereiken door ook gedragsaanpassingen door te voeren. Een goed voorbeeld is de thermostaat niet te hoog te zetten.

Echter, met een uitgespaarde energierekening van gemiddelde zo’n €130,- per maand is het rendement op de meerkosten duidelijk hoger dan de hypotheekrente.

Simpel gezegd kunnen we stellen dat de gemiddelde extra kosten voor een nom-woning zo’n €16.000 is. Vergelijk dit met de gemiddelde energiekosten per maand: zo’n €130,- per maand (voor gas en licht) en je komt neer op een investeringsrendement van zo’n 10 procent per jaar. Daarbij komt ook kijken dat er gebruik gemaakt kan worden van de hypotheekrenteaftrek. Kort gezegd is een investering in een nom-woning dus zeer aantrekkelijk! (bron RVO-brochure ‘Nul op de meter’)

 

Bent u dan onafhankelijk van een energieleverancier?

Aangezien u uw eigen energie opwekt, is een energiecontract bij een energieleverancier toch niet meer nodig? Dat is niet het geval. De stroom die u door middel van zonnepanelen opwekt moet opgeslagen worden indien het niet direct gebruikt wordt. Zolang thuisaccu’s of zelf energie opslaan onvoordelig is, zal u het moeten terugleveren aan het energienet. Hiervoor komt een energieleverancier van pas die een teruglevertarief rekent voor elke kWh die u teruglevert. Voor een 0 op de meter woning zal u voorlopig dus ook een energiecontract moeten afsluiten.

 

Bronnen: Milieucentraal, RVO-brochure ‘Nul op de meter’
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
08
apr

Thuisbatterij: jouw zonne-energie opslaan?

Bekijk artikel
12
mrt

Vaste terugleveringskosten in de energiemarkt

Bekijk artikel