Duurzaam

Omgekeerde zonnepanelen

Het is wetenschappers gelukt om een “omgekeerd zonnepaneel” te bouwen. Het paneel wekt juist elektriciteit op in het donker.

Hoe werkt het?

Een zonnepaneel zoals wij gewend zijn wekt doorgaans elektriciteit op door de zon, waar het licht van de zon in het paneel elektrische stroom opwekt. Zodra de zon onder is wekken de huidige zonnepanelen helaas niks meer op.

Er zijn bepaalde panelen die een alternatieve methode gebruiken. Hier wordt het verschil in warmte van de zon en de koele aarde omgezet in duurzame energie. De “omgekeerde zonnecel” keert deze methode om.

In de nacht wanneer de aarde warmer is dan de lucht er omheen, straalt de aarde zelf warmte uit. Het apparaat zet deze straling om in elektriciteit.

Helaas is de techniek nog vol in ontwikkeling en gaat het naar verwachting nog jaren duren voordat wij zelf rendement uit deze techniek kunnen halen. Maar als de techniek gecombineerd kan worden met de bestaande zonnepanelen, wordt het mogelijk om in het licht én het donker duurzame energie op te wekken.

Bron Mirror.co.uk

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel