Op naar duurzaamheid met het nieuwe regeerakkoord
Het nieuwe regeerakkoord behandelt een aantal mooie ontwikkelingen op weg naar duurzaamheid. D66 noemt het regeerakkoord zelfs het groenste regeerakkoord ooit. Duurzaamheid komt steeds hoger op de agenda te staan, in zowel de regering als het bedrijfsleven. Zo is besloten dat er extra belasting komt op reizen met het vliegtuig, alle kolencentrales voor 2030 worden gesloten, er een klimaatwet komt, een kilometerheffing voor vrachtverkeer en een plan voor emissieloze auto’s voor 2030. Ook gaat de belasting op elektriciteit omlaag en die op gas omhoog. Daarnaast is het de bedoeling dat nieuwe woningen vanaf 2020 geen gasaansluiting meer krijgen. In het nieuwe regeerakkoord is tevens besloten dat de salderingsregeling al vanaf 2020 verandert. Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat de salderingsregeling verlengd was tot 2023.
(Bron: NOS)
Ook duurzamer ondernemen?
Wilt u ook de stap naar duurzaamheid maken en uw eigen elektriciteit opwekken? Met onze online dakscan krijgt u direct inzicht in uw duurzaam rendement. Doe de dakscan!
Veelgestelde vragen
Zonnepanelen
Waar moet ik rekening mee houden als ik zonnepanelen wil?
Om zonnepanelen zonder zorgen op uw dak te installeren zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Meer informatie vindt u op onze website of vraag de snelgids zonnepanelen aan. Natuurlijk kunt u ook in gesprek met een van onze adviseurs.
Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?
Salderen is het aftrekken van de opgewekte kWh van de energierekening en met terugleveren bedoelen we het teruggeven van kWh aan het elektriciteitsnet. Het verschil zit met name in de vergoeding. Bij salderen is dit hetzelfde bedrag als u normaal betaalt (inclusief belastingen) en bij terugleveren is dit een kaal terugleveringstarief dat u per kWh ontvangt (exclusief belastingen).
Kortom; het teruglevertarief geldt wanneer u op jaarbasis meer elektriciteit opwekt dan verbruikt, de rest wordt gesaldeerd.
Wat is salderen en hoe werkt dat?
Salderen is een wettelijke regeling die bepaalt dat uw energieleverancier de stroom die u terug levert, verrekent met uw verbruik. Opgewekte stroom gaat eerst naar uw apparaten en dan naar het stroomnet, waarvoor u hetzelfde bedrag ontvangt als u voor uw stroom betaalt. Hiervoor moet het zonnepanelensysteem zijn aangemeld op www.energieleveren.nl.
Heeft u een grootverbruikaansluiting? Dan kunt u niet salderen maar wel terugleveren.
Wat is het rendement van zonnepanelen?
Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals het dakoppervlakte en natuurlijk de jaarlijkse hoeveelheid zonlicht op uw dak. Wilt u weten wat zonnepanelen op uw dak kunnen opleveren? Doe de dakscan!
Mogen zonnepanelen ook op een huurpand?
Ja, ook als u uw woning of bedrijfspand huurt kunt u stroom opwekken met zonnepanelen. Maak hiervoor wel duidelijke afspraken met uw verhuurder. De overheid en veel gemeenten hebben standaardcontracten waarin staat wie welke kosten maakt en wie welke opbrengsten ontvangt.