Nieuws

Opwarming aarde: wat kunnen we er nu écht aan doen?

Doen we niks, dan zullen klimaatextremen steeds vaker voorkomen

De wereld heeft het niet makkelijk. De één na de andere natuurramp volgde elkaar in de afgelopen maanden; van de overstromingen in Duitsland, Limburg en België, tot aan de vuurzeeën in Cyprus, Californië en Siberië. De conclusies die werden getrokken in alle nieuwsberichten over de recente milieurampen waren ronduit hetzelfde: de klimaatverandering heeft duidelijk invloed gehad op de natuurrampen en we moeten met z’n allen de uitstoot van de broeikasgassen verminderen (klimaatmitigatie) om de verdere opwarming zo veel mogelijk tegen te gaan. Dat bleek ook uit het rapport vol waarschuwingen van VN-klimaatpanel IPCC; als we door blijven gaan met hoe we het nu doen, zullen de gevolgen ernstig zijn, ernstiger dan verwacht. Een toekomst vol extremen. Dat moet voorkomen worden.

 

Hoe moet dit probleem worden opgelost?

“Er is geen magische oplossing die de uitstoot van broeikasgassen snel doet verdwijnen” vertelt Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek en gespecialiseerd in klimaatethiek. Maar volgens Robeyns moet de overheid in alle landen voornamelijk het voortouw nemen. Ze zijn in staat vergaande maatregelen te treffen. Maatregelen die invloed hebben op de samenleving, maar vooral op de industrie, de sector die het meeste uitstoot. De overheid zal met strengere afspraken moeten komen; afspraken over de uitstoot in de industrie, energiebezuiniging, de vlees- en zuivelproductie, vervoermiddelen, bebossing en meer.

Nederland, het land van de rivierdelta, is kwetsbaar voor de stijging van de zeespiegel. Dat maakt dat de klimaatverandering voor Nederland grote gevolgen kan hebben. Maar in hoeverre kunnen wij als klein landje wat betekenen voor het terugdringen van de broeikasgassen? Best aanzienlijk. Uit de cijfers blijkt dat wij helemaal niet zo zuinig omgaan met het klimaat. Per huishouden stoten we zo’n 20.000 kilogram CO2 per jaar uit. Vergelijk dit met het wereldwijde gemiddelde van 7.000 en we kunnen concluderen dat wij als land veel strenger moeten optreden.

 

Wat kan ik dan zelf doen?

De industrie zorgt voor de meeste vervuiling. Maar dit betekent niet dat uzelf als persoon niks kan doen. Hierbij geldt uiteraard wel: één persoon zal het verschil niet maken, miljoenen personen wel. De volgende slider geeft de top 5 weer van dingen die u kan doen om uw CO2-uitstoot te verminderen. Zo ziet u dat vooral het niet meer gebruiken van de benzineauto en het vliegtuig als vervoersmiddel het verschil kan maken. Naast het vaker nemen van de fiets of trein, worden elektrische auto’s ook steeds denkbaarder en voordeliger (voor uw portemonnee en uiteraard het klimaat).

Zoveel CO2 kunt u per jaar besparen:

  • 3.500
    1. Met de fiets of trein naar het werk reizen
  • 2.700
    2. Niet meer met het vliegtuig op vakantie
  • 850
    3. Veganistisch eten
  • 470
    4. Woning duurzaam verwarmen
  • 460
    5. Vegetarisch eten

 

Bron: nu.nl: (1) (2) (3)

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
24
sep

Energie in 2024: Update van Prinsjesdag 2023

Bekijk artikel
31
aug

Salderingsregeling en zonnepanelen: Alles wat je moet weten

Bekijk artikel