DuurzaamNieuws

Is er genoeg ruimte in Nederland voor zonnepanelen?

“Ik zie de gascrisis vooral als een wake-upcall die ons vertelt dat we nu echt versneld ons energiesysteem moeten verduurzamen.”

Aldus Van Hoof (directeur van zonne-energiebrancheorganisatie Holland Solar). Dat betekent puntje bij paaltje dat Nederland voor een uitdaging staat: zonne-energie moet een grotere rol gaan spelen in energietransitie, en wel zo snel mogelijk.

Er zijn heel veel meer zonnepanelen nodig in ons land om naar de gewenste situatie te gaan, dat neemt een groot oppervlakte aan panelen met zich mee. In een klein land als Nederland vraag je je dan af, is er wel genoeg ruimte om aan onze ambitie te kunnen voldoen? Precies om deze reden is er recent een studie gedaan naar het ruimtelijke potentieel van zonnestroom in Nederland. Een studie met als doel informatie te verzamelen over de mogelijkheden en de vraag te beantwoorden: ‘Is er genoeg ruimte?’

 

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat er genoeg ruimte is voor zonne-energie om een hele grote bijdrage te leveren aan de energievoorziening van Nederland. Met het oog op ruimtelijke kwaliteit zouden daken de voorkeur kunnen krijgen, maar voor de gewenste snelheid van implementatie zal gekozen moeten worden om ook op andere oppervlakken in Nederland zonnestroomsystemen te installeren.

De systemen kunnen op verschillende ondergronden of manieren geplaatst worden. Denk bijvoorbeeld aan: op daken, langs snelwegen, op water of in combinatie met landbouw. Door de grote schaal en hoge implementatiesnelheid van grootschalige zonnestroom-projecten in de infrastructuur, op land en op water kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan het tijdig behalen van de klimaatdoelstellingen.

Het potentieel wordt nog groter als zonnestroomsystemen efficiënter worden. Efficiëntere zonnepanelen betekent dat er in totaal minder van nodig zijn dan van panelen met de huidige efficiëntie. Daarom is het van belang om ook op onderzoek en ontwikkeling van zonnestroomsystemen in te zetten.

 

De gehele studie lezen? Dat kan hier!

 

Bronnen: Publicatie ‘Ruimtelijk potentieel van zonnepanelen’, hollandsolar.nl

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel