Besparen

Energie besparen met 5 simpele wintertips

 

Steeds meer Nederlanders besparen op energie en energiekosten. Zet ook de knop om!

Laten we er met z’n allen niet omheen draaien. We moeten nú iets doen om minder gas te gebruiken. Niet alleen wordt gas steeds schaarser, ook lopen de kosten hiervan hoog op en vormen zelfs een bedreiging voor een groot aantal Nederlandse huishoudens en sommige bedrijven.

We moeten dus iets doen. En dat ‘iets’ kan veel gemakkelijker dan u denkt. Met de onderstaande 5 simpele tips voor thuis of kantoor, bespaart u meer dan u denkt op uw gaskosten. Vooral als u als één van de vele Nederlanders bent met een energiecontract met hoge energietarieven voor gas.

Hoeveel u bespaart in kosten ligt er geheel aan welk tarief u voor gas en stroom betaalt, uw woning en de installaties in uw woning. Uw eigen tarieven kunt u vinden in uw energiecontract. Als klant van Innova Energie, kunt u deze natuurlijk ook inzien in uw Mijn Innova.

 


Eerst even bekijken hoeveel u nu voor uw energie betaalt?
Onze stroom altijd 100% groen


Simpele besparingstip 1

Zet de thermostaat altijd op maximaal 19 graden

Energiebesparingstips

Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden als u thuis bent. Geen graadmetertje op uw thermostaat? Draai ‘m dan gewoon wat minder ver open. Met elke graad lager bespaart u gas en dus geld. Meer dan u denkt:

  • Besparing: €200 per jaar per graad

(€200 per jaar (120 m3 gas) per graad lager. Besparing is berekend voor een gemiddelde eengezinswoning met HR-ketel, en gebaseerd op het verschil tussen ‘nooit doen’ en ‘altijd doen’. In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger, in kleine goed geïsoleerde woningen kleiner. We gaan uit van een gasprijs van 1,74 euro per m3 (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022). Uw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je contract. Bron: Milieu Centraal.)

 

Simpele besparingstip 2

Douche altijd maximaal 5 minuten

Energiebesparingstip 2

80% van uw warmwaterverbruik stroomt door de douche! Bespaar water en geld door niet langer dan vijf minuten per keer te douchen. Wilt u een stapje extra zetten? Douche dan minder vaak en installeer een waterbesparende douchekop.

  • Besparing: €130 per jaar

(€130 per jaar (60 m3 gas en 15.000 liter water). Besparing is berekend voor een gemiddelde huishouden met HR-ketel, en gebaseerd op het verschil tussen gemiddeld 9 minuten douchen en gemiddeld 5 minuten douchen. Voor een gemiddeld huishouden gaan we uit van 2,17 mensen, afgerond 2.2. We gaan uit van een gasprijs van 1,74 euro per m3 (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022). Uw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je contract. Bron: Milieu Centraal.)

 

Simpele besparingstip 3

Verwarm altijd alleen de ruimtes waar u bent

Energiebesparingstip 2

Verwarm niet uw hele huis. Draai in ruimtes waar u niet bent de verwarming op 0. Ook in de slaapkamers. En houd natuurlijk de deuren in huis dicht!

  • Besparing: €550 per jaar

(€550 per jaar (310 m3 gas). Besparing is berekend voor een gemiddelde eengezinswoning met HR-ketel, en gebaseerd op het verschil tussen ‘nooit doen’ en ‘altijd doen’. In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger, in kleine goed geïsoleerde woningen kleiner. We gaan uit van een gasprijs van 1,74 euro per m3 (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022). Uw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je contract. Bron: Milieu Centraal.)

 

Simpele besparingstip 4

Zet de thermostaat s’avonds altijd op maximaal 15 graden

Besapringsactie

Zet de thermostaat aan het eind van de avond op 15 graden. Dat kan al een uur voordat u gaat slapen. Heeft u vloerverwarming? Zet uw thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het in de ochtend lang voordat uw huis is opgewarmd.

  • Besparing: €260 per jaar

(€260 per jaar (150 m3 gas). Besparing is berekend voor een gemiddelde eengezinswoning met HR-ketel, en gebaseerd op het verschil tussen ‘nooit doen’ en ‘altijd doen’. In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger, in kleine goed geïsoleerde woningen kleiner. We gaan uit van een gasprijs van 1,74 euro per m3 (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022). Uw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je contract. Bron: Milieu Centraal.)

 

Simpele besparingstip 5

Zet de thermostaat altijd op maximaal 15 graden als u er niet bent

Energiebesparingstip 4

Is er niemand thuis? Laat de thermostaat dan overdag op 15 graden staan. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Heeft u een vloerverwarming? Zet uw thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het lang voordat uw huis is opgewarmd.

  • Besparing: €210 per jaar

(€210 per jaar (120 m3 gas). Besparing is berekend voor een gemiddelde eengezinswoning met HR-ketel, en gebaseerd op het verschil tussen ‘nooit doen’ en vier dagen in de week de thermostaat laag laten staan. In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger, in kleine goed geïsoleerde woningen kleiner. We gaan uit van een gasprijs van 1,74 euro per m3 (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022). Uw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je contract. Bron: Milieu Centraal.)

 

 

“U kunt jaarlijks wel zo’n €1350,- besparen met het doorvoeren van deze 5 simpele besparingstips! Zet u ook de knop om?”

 

Slechte isolatie, slecht voor de portemonnee

Isolatie is al een langere tijd zonder twijfels nummer 1 in energiebesparende maatregelen. Een investering met niet al te hoge kosten, maar wel een hoge winst. Weliswaar niet een simpele actie waar het in dit artikel over gaat, maar wel het noemen waard. Waarom? Een slecht geïsoleerde woning verbruikt al gauw 40% (!) meer gas en zo’n 10% meer stroom dan gemiddeld. Woont u in zo’n huis? Dan wordt er relatief veel van het inkomen direct opgebrand.

 

Bron: zetookdeknopom.nl

‘Zet ook de knop om’ is een nationale energiebesparingscampagne opgezet door de Rijksoverheid. Net als diverse andere grote spelers in de energiemarkt is Innova Energie betrokken geweest bij deze campagne.