EnergiefeitenNieuws

Gratis slimme meter tot aan eind 2022

Slimme meter verplicht vanaf 2022 of wordt deze überhaupt niet verplicht?

De Nederlandse energienetbeheerders bieden de slimme energiemeter sinds januari 2015 grootschalig aan in Nederland. Ruim 6 miljoen huishoudens in Nederland hebben inmiddels een slimme meter in de meterkast hangen. Dat is meer dan 70% van de Nederlandse huishoudens. Aan eind 2022 moeten alle huishoudens en kleine bedrijven een slimme meter aangeboden gekregen. Wat gebeurt er daarna en zijn de slimme meters na 2022 verplicht?

 

Slimme meter 2022: Digitalisering van het energienet

In de afgelopen jaren hebben we met het aanbod van de slimme meter een belangrijke stap in de digitalisering van het Nederlandse energienet. Ook in veel andere Europese landen krijgen/kregen consumenten de slimme energiemeter aangeboden. Het voordeel van de slimme meter is dat deze op afstand kan worden uitgelezen. Meterstanden worden hierdoor automatisch en accuraat doorgeven. Zo is het zelf opnemen en doorgeven van de meterstanden niet meer nodig.

Daarnaast kan op termijn, met de slimme meter, vraag en aanbod van energie beter op elkaar worden afgestemd. Dat is nodig vanwege nieuwe vormen van energiegebruik, zoals het laden van elektrische auto’s en omdat steeds meer mensen zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Een slimme meter aannemen in 2022 is dus wel zo handig.

 

Tot eind 2022 gratis aangeboden

Volgend jaar wordt (als het goed is) de grootschalige aanbieding van de slimme energiemeter afgerond. De planning van de slimme meter aanbieding is hier te raadplegen. Uiterlijk eind 2022 heeft elk huishouden in Nederland de meter aangeboden gekregen. Wilt u er echter na 2022 een slimme meter aanvragen? Dan is deze waarschijnlijk voor uw eigen kosten. De kosten hiervan verschillen per netbeheerder.

 

Slimme meter verplicht vanaf 2023 of niet?

De slimme meter is niet verplicht en wordt dat ook niet. Consumenten kunnen er voor kiezen de slimme meter te weigeren of het op afstand uitlezen van de meter te laten blokkeren. Is uw analoge meter aan vervanging toe, maar wilt u geen slimme meter? Dan heeft u de optie een nieuwe, niet-slimme meter aan te schaffen. Deze is wel digitaal, maar niet slim.

Heeft u in 2023 zonnepanelen? Dan kunt u de slimme meter niet weigeren. Deze is namelijk nodig voor het juist berekenen van teruggeleverde energie, iets wat na 2022 belangrijker gaat worden omdat de salderingsregeling wordt versoberd.

 

Bron: Netbeheer Nederland, Business Insider

 

Lees ook: Slimme meter is veilig, Over de slimme meter


 

 

Veelgestelde vragen over slimme meters:

Slimme meter

Waar kan ik mijn EAN-code of meternummer vinden?

Uw EAN-code is verbonden aan uw elektriciteit- of gasaansluiting, niet aan uw slimme of traditionele meter. Bij een nieuwe meter verandert dit nummer dan ook niet. Uw EAN-code(s) kunt u opzoeken in het EAN-codeboek.

Uw meternummer is uiteraard wél aan uw slimme of traditionele meter verbonden. Deze kunt u dan ook vinden op de meter in de meterkast. Bij een slimme meter is deze vaak te vinden bij of onder de streepjescode, bij een traditionele meter herkent u het nummer aan de 2 beginletters ‘No’.

Hoe kan ik enkeltarief aanvragen?

Bent u erachter gekomen dat enkeltarief voordeliger voor u is? U kunt middels [contactformulier] enkeltarief aanvragen. Bij de wijziging van dubbel- naar enkeltarief verandert er niets aan uw meter. U zult de wijziging alleen terugzien op uw jaarnota.

Wanneer is het enkeltarief voordeliger?

Als u een meter met twee actieve telwerken heeft, kunt u kiezen tussen een enkel- en of dubbeltarief. Als u ’s nachts evenveel of meer energie verbruikt dan overdag bent u met een dubbeltarief goedkoper uit. Zodra u overdag meer stroom verbruikt dan ’s nachts bent u voordeliger uit met een enkeltarief. Het verschil tussen enkel- en dubbeltarief is dan kleiner geworden.

Wanneer gaat het daltarief in?

Als u een leveringsadres in Noord-Brabant of Limburg heeft, dan geldt het daltarief hier meestal van 21:00 tot 07:00 uur. In andere provincies is dit meestal van 23:00 tot 07:00 uur. Ook in een aantal gemeenten rondom Leiden gaat het daltarief al om 21:00 uur in. Maar doordat het dubbeltarief in sommige provincies en regio’s meer uren heeft, is het dubbeltarief op overige plaatsen iets lager. Dit is afhankelijk van uw netbeheerder. In het weekend en tijdens feestdagen geldt het daltarief de hele dag.

Hoe kan ik een slimme meter aanvragen?

U kunt uw slimme meter rechtstreeks bij uw netbeheerder aanvragen. De uitleg hiervoor vindt u op onze Slimme meter pagina.

Goed om te weten: als klant van Innova Energie krijgt u de kosten voor de slimme meter vergoed.

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
30
nov

Fossielvrije toekomst heeft invloed op energieprijzen

Bekijk artikel
10
nov

Bent u één van de 6% die meer gaat betalen dan nodig?

Bekijk artikel