DuurzaamNieuws

Storm zorgt voor veel windenergie

In februari hebben de stormen Ciara, Dennis en Ellen gezorgd voor heftige weersomstandigheden en helaas ook de nodige overlast. Positieve bijkomstigheid van deze stormen, is de recordhoeveelheid energie die is opgewekt. Dit blijkt uit cijfers van energieopwek.nl.

Er werd nog nooit zoveel windstroom opgewekt als afgelopen zaterdag (22-02-2020): gemiddeld 4 gigawatt. Normaal gesproken ligt dat op ongeveer 1,2 gigawatt. Het was tevens een record dat ruim dertig procent van alle stroom in Nederland door windmolens werd opgewekt. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer windmolens bij gekomen, die ook nog eens meer stroom opwekken. Gecombineerd met de harde wind levert dat veel energie op.
In de winter zijn de omstandigheden beter, dankzij de ‘straalstroom’, waarin koude lucht van de Noordpool botst met de warme lucht van de tropen. Dit zorgt voor meer wind in de wintermaanden. Naar verwachting kan februari 2020 de boeken in gaan als de maand waar in Nederland de meeste windenergie is opgewekt.

Het moet niet té hard stormen, want dan moeten de windmolens stil worden gelegd. Tijdens storm Dennis gebeurde dat zo’n 2,5 uur lang. Een week eerder, gedurende storm Ciara, zelfs 8 uur. Boven windkracht 10 wordt dit voor de veiligheid gedaan. Tot dusver is storm Ellen gunstig voor de windenergie, want de molens blijven volop draaien.

Bron: RTL Nieuws

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
24
sep

Energie in 2024: Update van Prinsjesdag 2023

Bekijk artikel
31
aug

Salderingsregeling en zonnepanelen: Alles wat je moet weten

Bekijk artikel