Energiefeiten

Stroomverbruik airco

Stroomverbruik airco: hoeveel energie wordt er weggeslurpt?

Nu de zomer is aangebroken, maar ook in het algemeen vanwege de klimaatopwarming, worden airco’s bijna een soort eerste basisbehoefte. En met de groeiende populariteit vraagt men zich massaal het volgende af: ‘Hoeveel energie/stroom verbruikt een airco?’. We houden het graag koel in huis, maar uiteraard willen we niet dat de energierekening te hoog oploopt, want dan breekt de zweet ons alsnog uit. In dit artikel leest u over het stroomverbruik van een airconditioning.

 

Zoveel stroom verbruikt een airco

Een airco moet een grote binnenruimte verkoelen, en daar heeft het veel elektriciteit voor nodig. Een airco is naast een elektrische boiler, droger, vaatwasser en groot tv-scherm het huishoudelijk apparaat dat de meeste energie slurpt. Omdat er diverse airco’s zijn, wordt er in het onderstaande schema aangegeven hoeveel energie de meest gangbare airco’s gemiddeld verbruiken: de vaste, ofwel ‘split unit’ (single: 1 kamer, multi: 2 of meer kamers) en de mobiele airco (monoblock).

 

Gemiddeld stroomverbruik airco + stroomkosten (op basis van energieprijs 2021) – tabel


 

Type airco Stroomverbruik per uur Stroomverbruik per dag* Stroomverbruik per jaar**
Vaste airco, multi split (2+) 1,65 Kwh – €0,38 13,2 Kwh – €3,04 528 Kwh – €121,44
Vaste airco, single split 0,75 Kwh – €0,17 6 Kwh – €1,38 240 Kwh – €55,20-
Mobiele airco 1 Kwh – €0,23 8 Kwh – €1,84 320 Kwh – €73,60

*Bij een verbruik van 8 uur per dag
**Bij een verbruik van 40 dagen, 8 uur per dag (zomerperiode)

 

Om te vergelijken: een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo’n 3413 kWh per jaar, wat gelijk  staat aan €785,-. De stroomkosten van een airco bedragen dus ongeveer 7% tot 15% van de totale energiekosten.

Dat is redelijk veel als u bedenkt dat de airco maar zo’n 10% van alle dagen per jaar aanstaat.

Stroomverbruik airconditioning

 

Dit raden wij aan

Innova Energie raadt ten eerste aan om met warmte zoveel mogelijk warmte buiten te houden en een ventilator te gebruiken. Een ventilator gebruik daarentegen juist erg weinig kWh aan energie, tot wel 40x zo weinig! Een ventilator is om die reden een stuk beter voor uw portemonnee en het milieu. Mocht u toch teveel last hebben van warmte, kies dan voor een vaste airco (split unit), het liefst de R32 (verreweg de minste klimaatimpact). Het stroomverbruik van deze airco is veel minder dan bij een mobiele airco én verkoelt op warme dagen een heel stuk beter. Het is de investering dubbel en dwars waard. Let bij het aanschaffen van de airco op het stroomverbruik (bekijk bij de specificaties van het product):

  • Welke energieklasse heeft de airco? Kies voor een  A+ of hoger
  • Heeft de airco een invertertechnologie?
  • Hoeveel verbruikt de airco in de stand-by functie?

 

Stroomverbruik airco vs. koelkast

Een airco werkt op basis van een compressietechniek. Dat betekent simpel gezegd dat de warmte aan de binnenkant wordt onttrokken en naar buiten wordt afgevoerd. Dit is vergelijkbaar met het systeem van een koelkast. Waar een koelkast wel ieder uur van élke dag aanstaat, hoeft het echter maar van een kleine ruimte lucht te trekken. Een airco daarentegen moet een grote ruimte aankunnen. Waar een airco 240 tot 528 kilowattuur per jaar verbruikt, verbruikt een koelkast 150 tot 400 kilowattuur per jaar. En de koelkast staat elke dag aan! Als we het relatief bekijken, verbruikt een koelkast per uur slechts 8% van wat een airco aan stroom verbruikt.

 

Zonnepanelen energie gebruiken voor airco

Airconditioning en zonnepanelen, het is een goede combi. Op de dagen dat het erg warm is, is de kans ook groot dat de zonnepanelen op uw dak meer energie opvangen. Energie die u niet verbruikt wordt teruggeleverd aan het energienetwerk, in principe zonde, al helemaal met de afbouwende salderingsregeling. Het liefst wilt u zelf opgewekte energie voor eigen gebruik gebruiken. Met een airco in huis kan dit prima.

 

Bron: Milieucentraal.nl

 

In dit artikel las je over ‘stroomverbruik airco’.

Lees ook:

Stroomverbruik jacuzzi: energiekosten & bespaartips

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
28
jun

SDE++ 2022 is van start!

Bekijk artikel
01
jun

Btw op energie van 21% naar 9%!

Bekijk artikel