Energiefeiten

Stroomverbruik airco

Stroomverbruik airco | Wat kost een airco aan stroom?

Nu de zomer is aangebroken, maar ook in het algemeen vanwege de klimaatopwarming, worden airco’s best aantrekkelijk. En met de groeiende populariteit en tegelijkertijd de groeiende prijs voor energie vraagt men zich massaal het volgende af: ‘Hoeveel energie/stroom verbruikt een airco?’. We houden het graag koel in huis, maar uiteraard willen we niet dat de energierekening te hoog oploopt, want dan breekt het zweet ons alsnog uit. Vooral met de hoge energieprijzen van het moment! In dit artikel leest u over het stroomverbruik van een airconditioning.

 

Zoveel stroom verbruikt een airco en zoveel kost het

Een airco moet een grote binnenruimte verkoelen, en daar heeft het veel elektriciteit voor nodig. Een airco is naast een elektrische boiler, droger, vaatwasser en groot tv-scherm het huishoudelijk apparaat dat de meeste energie slurpt. Omdat er diverse airco’s zijn, wordt er in het onderstaande schema aangegeven hoeveel energie de meest gangbare airco’s gemiddeld verbruiken: de vaste, ofwel ‘split unit’ (single: 1 kamer, multi: 2 of meer kamers) en de mobiele airco (monoblock). Ook vind je hier antwoord op ‘wat kost een airco aan stroom?’.

 

Gemiddeld stroomverbruik airco + stroomkosten (op basis van variabele stroomprijs aug 2022) – tabel


 

Type airco Stroomverbruik per uur Stroomverbruik per dag* Stroomverbruik per jaar**
Vaste airco, multi split (2+) 1,65 Kwh – €0,88 13,2 Kwh – €7,10 528 Kwh – €285
Vaste airco, single split 0,75 Kwh – €0,40 6 Kwh – €3,25 240 Kwh – €130,-
Mobiele airco 1 Kwh – €0,54 8 Kwh – €4,30 320 Kwh – €173,-

*Bij een verbruik van 8 uur per dag
**Bij een verbruik van 40 dagen, 8 uur per dag (zomerperiode)
***Dit zijn schattingen van gemiddelden midden 2022

 

Om te vergelijken: een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo’n 3413 kWh per jaar, wat gelijk  staat aan €1830,- (aug 2022). De stroomkosten van een airco bedragen dus ongeveer 7% tot 15% van de totale energiekosten.

Dat is redelijk veel als u bedenkt dat de airco maar zo’n 10% van alle dagen per jaar aanstaat.

Stroomverbruik airco kosten

 

Dit raden wij aan

Innova Energie raadt ten eerste aan om met warmte zoveel mogelijk warmte buiten te houden en een ventilator te gebruiken. Een ventilator gebruik daarentegen juist erg weinig kWh aan energie, tot wel 40x zo weinig! Een ventilator is om die reden een stuk beter voor uw portemonnee en het milieu. Mocht u toch teveel last hebben van warmte, kies dan voor een vaste airco (split unit), het liefst de R32 (verreweg de minste klimaatimpact). Het stroomverbruik van deze airco is veel minder dan bij een mobiele airco én verkoelt op warme dagen een heel stuk beter. Het is de investering dubbel en dwars waard. Let bij het aanschaffen van de airco op het stroomverbruik (bekijk bij de specificaties van het product):

  • Welke energieklasse heeft de airco? Kies voor een  A+ of hoger
  • Heeft de airco een invertertechnologie?
  • Hoeveel verbruikt de airco in de stand-by functie?

 

Stroomverbruik airco vs. koelkast

Een airco werkt op basis van een compressietechniek. Dat betekent simpel gezegd dat de warmte aan de binnenkant wordt onttrokken en naar buiten wordt afgevoerd. Dit is vergelijkbaar met het systeem van een koelkast. Waar een koelkast wel ieder uur van élke dag aanstaat, hoeft het echter maar van een kleine ruimte lucht te trekken. Een airco daarentegen moet een grote ruimte aankunnen. Waar een airco 240 tot 528 kilowattuur per jaar verbruikt, verbruikt een koelkast 150 tot 400 kilowattuur per jaar. En de koelkast staat elke dag aan! Als we het relatief bekijken, verbruikt een koelkast per uur slechts 8% van wat een airco aan stroom verbruikt.

 

Zonnepanelen energie gebruiken voor airco

Airconditioning en zonnepanelen, het is een goede combi. Op de dagen dat het erg warm is, is de kans ook groot dat de zonnepanelen op uw dak meer energie opvangen. Energie die u niet verbruikt wordt teruggeleverd aan het energienetwerk, in principe zonde, al helemaal met de afbouwende salderingsregeling. Het liefst wilt u zelf opgewekte energie voor eigen gebruik gebruiken. Met een airco in huis kan dit prima.

 


Binnen één minuut weten wat u betaalt voor uw energie?
Onze stroom altijd 100% groen


 

Bron: Milieucentraal.nlIn dit artikel las je over stroomverbruik airco en wat dit kost.

Meer lezen? Bekijk:

Stroomverbruik jacuzzi: energiekosten & bespaartips

Op de hoogte blijven van energienieuws en feitjes? Volg Innova Energie:

 


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel