BesparenEnergiefeiten

Stroomverbruik jacuzzi: energiekosten & bespaartips

Borrelt de energierekening net als bubbelbadbubbels flink omhoog?

Als we de kalender op jaarkalender.nl mogen geloven, is het vandaag, 8 januari, Bubbelbad dag. Daar haken we op in door een onderzoekje te doen naar het stroomverbruik van een jacuzzi.

Want, zo’n luxe product thuis hebben is heerlijk, maar het zorgt ook zeker voor een stijging in de (maandelijkse) energiekosten. Maar wat kost een jacuzzi aan stroom dan precies?

 

Stroomverbruik van een jacuzzi – Kosten energierekening

Wat een jacuzzi aan stroom kost per maand heeft er alles mee te maken wat voor type het is, hoe je ermee omgaat en in welk seizoen er gebruik van wordt gemaakt. In elk geval zult u de energiekosten zeker terugzien op uw energierekening. Dit zit ‘m vooral in het opwarmen van het water en het schoonmaaksysteem. Massagestromingen en bubbelmakers kosten doorgaans een stuk minder energie.

In het onderstaande rekeningvoorbeeld gaan we uit van een gemiddelde, niet-opblaasbare jacuzzi van 1200 liter.

 

Om de jacuzzi 24 uur per dag, 7 dagen per week warm te houden is er gemiddeld zo’n 6.000 watt per dag nodig.

6.000 watt (= 6 kWh) per dag heeft een gemiddelde stroomprijs van (6 x €0,23) = €1,38.

€1,38 per dag = zo’n €503,- per jaar. Dit kost een jacuzzi aan stroom.

Wordt het water enkele keren per jaar vervangen, dan komt hier nog een schep bovenop.

  • €42,-
    +/- kosten stroomverbruik jacuzzi per maand
  • €503,-
    +/- kosten stroomverbruik jacuzzi per jaar

Om te vergelijken: een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo’n 3413 kWh per jaar, wat gelijk  staat aan €785,-. De stroomkosten van een jacuzzi zijn dus bijna 2/3 van de gemiddelde stroomkosten per jaar!

 

stroomverbruik jacuzzi hottub

 


Binnen één minuut weten wat u betaalt voor uw energie?
Onze stroom altijd 100% groen


De jacuzzi of hottub aanlaten of uitzetten. Wat verbruikt minder stroom?

Kost het niet onwijs veel energie om een jacuzzi altijd aan te laten? Nee, dit valt reuze mee. Zoveel liter aan koud water opwarmen tot 38º á 40º slurpt juist energie. Als de jacuzzi eenmaal op temperatuur is, kost het minder stroom om deze op temperatuur te houden, vanwege het energiezuinige systeem die in verschillende jacuzzi’s is ingebouwd.

Laat de jacuzzi dus aan staan. En ja, zelfs als u een paar dagen of zelfs wat langer weg bent, doet u er goed aan de jacuzzi aan te laten staan. Gebruikt u de jacuzzi maar een paar keer per jaar, dan doet u er misschien wel goed aan de jacuzzi uit te zetten in de periodes dat u deze niet gebruikt.

 

Enkele andere tips om stroomverbruik jacuzzi te verminderen

Heeft u een jacuzzi, bubbelbad, hottub of whirlpool in de tuin? Of misschien overweegt u er één aan te schaffen. Door de volgende tips kunt u toch (een beetje) besparen op het stroomverbruik van een jacuzzi.

 

  • Dek een jacuzzi altijd af met een cover. Gezien warmte opstijgt, voorkom je hiermee dat veel warmte snel verloren gaat. Een dikke cover van kwaliteit isoleert vaak een stuk beter.

 

  • Overweeg een jacuzzi aan te schaffen met een extra dikke isolatiewand. Gezien de jacuzzi vaak aanstaat, ook buiten gebruik, kan dit ook redelijk wat schelen.

 

  • Een goede ondergrond van isolerend materiaal werkt ook.

 

  • Als dit kan, installeer de jacuzzi op een beschutte plek. Hierdoor gaat warmte minder snel verloren.

 

Pas de bespaartips toe om het stroomverbruik van een jacuzzi te verminderen. Echter kost een jacuzzi nog altijd veel aan stroom.

 


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
08
apr

Thuisbatterij: jouw zonne-energie opslaan?

Bekijk artikel
12
mrt

Vaste terugleveringskosten in de energiemarkt

Bekijk artikel