Stroomverbruik: Waterkoker vs. Quooker

Elke dag maken we talloze keuzes. Sommige van deze beslissingen, zoals de manier waarop we water verwarmen, kunnen een verrassend effect hebben op onze energierekening en ecologische voetafdruk. Wil je weten of je energie kunt besparen in de keuken? In deze blog leggen we uit welk apparaat, afhankelijk van het gebruikersgedrag, het minste stroom verbruikt: de waterkoker of de Quooker.

 

Waterkoker en Quooker in het kort

De traditionele waterkoker kennen we allemaal: vul hem met water, zet hem aan en wacht tot je kokend water hebt. Eenvoudig in gebruik en vaak voordelig in aanschaf, maar het risico bestaat dat je meer water kookt dan nodig is.

De Quooker daarentegen levert direct kokend water vanuit je kraan, dankzij een onderliggend reservoir dat water bijna op kookpunt bewaart. Het mag dan een duurdere investering zijn, maar het biedt precisie in hoeveelheid, waardoor je enkel kookt wat je nodig hebt.

 

Stroomverbruik 

Voor elke liter water die je aan de kook brengt, is ongeveer 0,085 kWh aan stroom nodig, ongeacht het apparaat. Dit is gebaseerd op het feit dat 1 liter water 1 graad Celsius verwarmen ongeveer 0,00116 kWh vereist, en je meestal water van ongeveer 15°C naar 100°C verwarmt.

De waterkoker: Bij inefficiënt gebruik, waarbij 1,5 liter water wordt gekookt voor 1 liter gebruik, zou een waterkoker ongeveer 0,1275 kWh verbruiken.

De Quooker: Afhankelijk van het model hebben Quookers een stand-by stroomverbruik tussen de 5 en 10 watt. Dat komt omdat ze water constant op een hoge temperatuur houden in een goed geïsoleerd vat. Over een hele dag kan dit neerkomen op 0,12 tot 0,24 kWh. Stel, je gebruikt dagelijks 1 liter kokend water, dan verbruikt de Quooker ongeveer 0,085 kWh voor het koken plus bijvoorbeeld 0,18 kWh in stand-by, dus in totaal 0,265 kWh.

Stroomverbruik Quooker
Stroomverbruik Quooker vs. Waterkoker

 

Wat is nu de energiebewuste keuze?

Bij een dagelijkse hoeveelheid van 1 liter is de waterkoker efficiënter. Echter, naarmate je meer water gebruikt, wordt het stand-by verbruik van de Quooker verspreid over grotere hoeveelheden, waardoor de Quooker relatief zuiniger wordt. Voor grotere huishoudens of situaties waarin regelmatig meerdere liters kokend water per dag nodig zijn, kan de Quooker efficiënter zijn. Als je bijvoorbeeld 5 liter per dag gebruikt, is het verbruik van de Quooker ongeveer 0,605 kWh aan, terwijl een inefficiënt gebruik van een waterkoker zou neerkomen op ongeveer 0,6375 kWh.

Dus het antwoord op de vraag wat de energiebewuste keuze is, hangt af van het gebruikersgedrag. Voor huishoudens die slechts af en toe kokend water nodig hebben, kan een waterkoker de energiezuinigste keuze zijn. Maar voor degenen die regelmatig grotere hoeveelheden kokend water gebruiken, bijvoorbeeld een dagelijkse consumptie van rond de 4-5 liter, is een Quooker waarschijnlijk de groenere en energiezuinigere optie.

 

Zoek je meer tips over hoe je op jouw stroomverbruik kunt besparen?


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel