Besparen

Subsidie voor energiebesparing in huis

Wist u dat u een subsidie kunt aanvragen als u energiebesparende maatregelen in huis heeft aangeschaft?

Heeft u onlangs een energiebesparende maatregel voldaan in uw huis? Denk hierbij aan bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp, een zonneboiler of het beter isoleren van uw woning? Dan is er een grote kans dat u een subsidie hiervoor kunt aanvragen. Dit heet de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing)-subsidie.

 

Waar kunt u een subsidie voor krijgen?

  • De aanschaf van een warmtepomp
  • De aanschaf van een zonneboiler
  • De aansluiting op een warmtenet
  • Het nemen van isolatiemaatregelen

 

Wanneer komt u in aanmerking voor een subsidie?

U komt in aanmerking voor een subsidie voor energiebesparing in huis als u eigenaar bent van een koopwoning. U moet tevens ook deze woning als hoofdverblijf gebruiken of dit gaan doen nadat u klaar bent met verbouwen. Verder moet u ook kunnen aantonen dat u de bovenstaande maatregelen nieuw heeft aangeschaft. Een betaalbewijs is dan een goed bewijsmiddel om te laten zien.

      – Isolatie

Bij het nemen van maatregelen voor isolatie gelden er een aantal voorwaarden. Zo moeten er minimaal twéé maatregelen worden genomen of één isolatiemaatregel moet worden gecombineerd met een andere maatregel. Verder geldt er ook een minimaal oppervlakte dat er geïsoleerd dient te worden.

      – Warmtepomp & zonneboiler

Bij deze maatregel is alleen het nemen van een warmtepomp of zonneboiler genoeg. Hiernaast geldt wel dat de pomp of boiler geïnstalleerd zijn in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018. Verder moeten de apparaten na 1 januari 2022 geïnstalleerd zijn. Check dus goed of u aan deze maatregelen voldoet voordat u de subsidie aanvraagt.

      – Aansluiting warmtenet

Bij deze maatregel geldt dat er een aansluiting is op een warmtenet, uitgevoerd door een warmteleverancier na 1 januari 2021.

 

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

De hoeveelheid subsidie energiebesparing in huis die u kan krijgen, hangt af van een aantal factoren. Neemt u één maatregel, dan heeft u recht tot ongeveer 15% van de kosten voor de isolatie. Het aanvragen van subsidie voor één maatregel kan vanaf 1 januari 2023.

Neemt u twéé maatregelen, dan kan deze subsidie zelfs oplopen tot 30% van de gemaakte kosten. Deze aanvraag kan momenteel al gedaan worden.

 

Hoe vraagt u deze subsidie aan?

Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan kunt u de subsidie aanvragen bij het RVO. Vraag deze subsidie niet later dan 12 maanden na de installatie aan. Heeft u meerdere installaties uitgevoerd in verschillende tijdsperiodes? Dan geldt de 12 maandenregel na de uitvoering van de eerste maatregel. Tijdens het aanvragen van de subsidie kunt u ook meteen zien voor hoeveel subsidie u in aanmerking komt.

Komt u in aanmerking voor een subsidie voor energiebesparing in huis? Check het snel!

 

Bronnen: Consumentenbond, RVO & Eigen Huis
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel