DuurzaamNieuws

Subsidie voor het isoleren van uw woning

Vanaf 15 augustus kunnen woningeigenaren ongeveer 20 procent subsidie krijgen voor het isoleren van hun woning. De subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) bedraagt maximaal € 10.000. Zo wordt het isoleren van uw woning nog gunstiger en verdient u de investering sneller terug.

Voorwaarde voor de subsidie is dat u 2 of meer energiebesparende maatregelen heeft uitgevoerd en betaald. Daarnaast komt u alleen in aanmerking als de woning uw eigendom is en u er woont. De subsidie geldt niet voor nieuwbouwwoningen of een nieuwe aanbouw. Daarnaast krijgt u alleen subsidie voor maatregelen die door een bedrijf zijn uitgevoerd, niet als u de maatregelen zelf heeft uitgevoerd.

Wordt uw woning zeer energiezuinig of energieneutraal, dan kunt u nog een bonussubsidie krijgen en kan het totaal zelfs oplopen tot € 15.000 subsidie per woning.

Goede investering

De subsidie Energiebesparing Eigen Huis is een onderdeel van het klimaatakkoord. Er is al langer een subsidie voor warmtepompen en zonneboilers, maar afgelopen twee jaar niet voor woningisolatie. Een goed geïsoleerde woning is de basis voor aardgasvrij wonen. Isoleren leidt tot forse energiebesparing en daarmee tot klimaatwinst. Goede isolatie is ook een voorwaarde voor het toepassen van elektrische warmtepompen.

Energiebesparende maatregelen

De energiebesparende maatregelen waaruit u kunt kiezen, zijn:

  • spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren in de thermische schil
  • dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak in de thermische schil, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder onverwarmd is)
  • vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer en/of de bestaande bodem in de thermische schil
  • gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- en buitengevel met isolatiemateriaal
  • hoogrendementsglas: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++ glas of door triple-glas
Let op: Als u triple-glas neemt, dan moet dit altijd in combinatie met het vervangen van het kozijn door een isolerend kozijn. Hoogrendementsglas mag in het kozijn gecombineerd worden met panelen met dezelfde U-waarde.

Aanvullende maatregelen

Naast het nemen van 2 energiebesparende maatregelen kunt u ook subsidie krijgen voor de volgende aanvullende maatregelen:

  • isolerende deuren: U vervangt de voor- en achterdeur in de bestaande thermische schil door een isolerende deur en ontvangt € 80,- subsidie per m²
  • energiezuinig ventilatiesysteem: voor het aanleggen van een CO2-gestuurd ventilatiesysteem of een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (wtw) ontvangt u maximaal € 800,-
  • waterzijdig inregelen verwarmingssysteem:  het subsidiebedrag hiervoor bedraagt € 60.
  • energiedisplay of slimme thermostaat: meer inzicht in uw energieverbruik zorgt dat u zuinige keuzes kunt maken. Voor deze maatregel ontvangt u € 100,-

Voorwaarden

Uiteraard gelden er nog meer verschillende voorwaarden aan het ontvangen van de SEEH. De algemene voorwaarden en aanvullende voorwaarden vindt u hier terug.

Wilt u weten welke energiebesparende maatregelen voor uw woning het beste resultaat en rendement geven? Vraag dan eerst een maatwerkadviesrapport aan. Ook hiervoor kunt u subsidie krijgen. Die vraagt u aan nadat u de rekening voor het rapport heeft betaald én nadat u minimaal 2 energiebesparende maatregelen heeft laten uitvoeren.

Aanvraag indienen

Vanaf 2 september 2019 is het mogelijk uw aanvraag voor de subsidie in te dienen bij de RVO.

De subsidie loopt tot en met 31 augustus 2020 en kan maar één keer worden aangevraagd. Vraag daarom ook in één keer subsidie aan voor alle maatregelen die u neemt. Als u of een vorige eigenaar al een keer een SEEH-subsidie heeft aangevraagd, dan heeft u hier geen recht meer op.

Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, omdat de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) met isolatie wordt uitgebreid.

Bron: RVO

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel