Thuisbatterij: jouw zonne-energie opslaan?

Zelfopgewekte zonne-energie is een fantastische bron van duurzame energie, maar zonder de juiste opslag gaat veel van deze groene stroom ongebruikt terug naar het elektriciteitsnet. Een gemiste kans! Met een thuisbatterij kun je deze dynamiek veranderen en meer uit je zonnepanelen halen. Ontdek hoe een thuisbatterij de opslag van zelfopgewekte zonne-energie optimaliseert en jou helpt om zelfvoorzienender te zijn.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij stelt je in staat om elektriciteit op te slaan voor later gebruik. Dit innovatieve systeem maakt het mogelijk om de overdag opgewekte zonne-energie ’s avonds of op bewolkte dagen te gebruiken, waardoor de zelfconsumptie van je zonne-energie van ongeveer 30% naar 60% kan toenemen. Let op: een thuisbatterij bewaart energie voor een beperkte tijd, waardoor seizoensopslag niet mogelijk is.

Hoe werkt het?

De thuisbatterij, of thuisaccu, werkt samen met je zonnepanelen om je energieonafhankelijkheid te vergroten. Overdag vangen zonnepanelen zonlicht en genereren elektriciteit. Het overschot aan energie, dat anders naar het net zou stromen, wordt opgeslagen in de thuisbatterij. Deze opgeslagen energie staat vervolgens tot je beschikking tijdens de uren dat de zonnepanelen minder of geen stroom leveren. De combinatie van een thuisbatterij met zonnepanelen is een slimme stap naar een duurzamer huishouden.

Het functioneren van een thuisbatterij hangt af van drie belangrijke onderdelen: de batterij zelf, een omvormer die het stroomtype omzet, en een stroomregelaar of interfase die de energiestroom beheert. De omvormer is nodig omdat zonnepanelen en batterijen gelijkstroom leveren, terwijl huishoudelijke apparaten op wisselstroom werken. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. De stroomregelaar beheert waar de stroom vandaan komt (zonnepanelen, batterij, of het net) en waar deze naartoe gaat, om te zorgen dat je huis altijd van stroom wordt voorzien op de efficiëntste wijze.

Wat kost het?

Hoewel de technologie veelbelovend is, is de investering aanzienlijk. Een gemiddelde thuisbatterij kost tussen de €5.000 en €8.000, exclusief subsidies. Hierbij wordt er rekening gehouden met een gemiddelde prijs tussen €650 en €1.300 per kilowattuur (kWh). Een gemiddelde thuisbatterij voor huishoudelijk gebruik heeft vaak een capaciteit van 5 à 6 kWh.

De prijs is dus afhankelijk van het opslagvermogen en de benodigde randapparatuur. Ondanks de huidige hoge kosten, biedt een thuisbatterij een waardevolle bijdrage aan de verduurzaming van je energieverbruik.

Milieu-impact

Investeren in een thuisbatterij draagt bij aan een vermindering van je ecologische voetafdruk door een hoger eigen verbruik van duurzame energie. Hoewel de productie van thuisbatterijen ook milieu-impact heeft, is de stap naar het gebruik van opgeslagen zonne-energie een positieve beweging richting een groenere toekomst. Echter, vanuit financieel oogpunt is het belangrijk om te realiseren dat de terugverdientijd momenteel nog langer is dan de levensduur van de batterij.

Benieuwd naar jouw persoonlijk aanbod met zonnepanelen? Bereken het hier:

Bereken direct jouw aanbod

Terugleveren met zonnepanelen

Om het elektriciteitsnet uit te balanceren, hebben veel energieleverancier vaste terugleveringskosten geïntroduceerd. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht voor het terugleveren van zelfopgewekte elektriciteit aan het elektriciteitsnet. Door een thuisbatterij kunnen deze kosten worden verlaagd, doordat er minder stroom aan het net terug wordt geleverd. Meer weten over vaste terugleveringskosten? Je leest het hier.

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel